CCOO de Catalunya reclama al Govern espanyol que ratifiqui el conveni internacional per dignificar el treball de la llar

Amb motiu del 30 de març –Dia Mundial de les Treballadores de la llar– el sindicat demana a l'Executiu de Mariano Rajoy que se sumi als països que ja han incorporat les disposicions d'aquest tractat de l'OIT, aprovat el 2011

Redacció
 
 
 
Mujeres p'alante forma a les dones per que surtin del nínxol dels treballs de la llar foto: mujeres p'alante

Mujeres p’alante forma a les dones per que surtin del nínxol dels treballs de la llar foto: mujeres p’alante

El 30 de març és el Dia Mundial de les Treballadores de la llar i les cures i amb motiu d’aquesta celebració CCOO de Catalunya ha reclamat al Govern espanyol que ratifiqui d’una vegada les disposicions del que es coneix com El Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT). El sindicat explica que «és un tractat adoptat l’any 2011 per la Conferència Internacional del Treball que exigeix als estats prendre mesures per dignificar el treball de la llar i equiparar el personal d’aquest sector a la resta de treballadores i treballadors.»

Malauradament, segons les dades d’aquesta organització, Espanya no és un cas únic en estar en fals davant d’aquest tractat internacional. Països com Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Portugal, Finlàndia i Irlanda tampoc l’han ratificat. CCOO recorda que «les reformes legals del 2011 i 2012, que van reconèixer el caràcter laboral del treball de la llar i s’inspiraven en alguns punts del Conveni 189, van desaprofitar l’oportunitat d’equiparar aquest col·lectiu a la resta de treballadores del Règim General. Per contra, la seva inclusió com a Sistema Especial dins del Règim General ha comportat el manteniment d’elements clarament discriminatoris, com ara el desistiment voluntari (acomiadament per falta de confiança), l’exclusió de la Llei de prevenció de riscos laborals, del Fons de Garantia Salarial i molt especialment de les prestacions d’atur, entre altres.».

El treball de la llar és un dels sectors que presenta un nivell d’irregularitats on s’incompleixen diversos drets laborals que sí que es respecten en altres àmbits productius. A més, apunta el sindicat, «concentra un elevat percentatge de dones immigrades. Això afegeix elements de discriminació a la relació laboral, pel desconeixement dels recursos disponibles i dels drets que les emparen, i moltes vegades per la irregularitat administrativa en què es troben.»

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*