Els treballadors de les empreses contractades i subcontractades per Telefónica Movistar que va més de 40 dies que estan en vaga han rebut suport dels candidats d’algunes llistes municipals de la conurbació de Barcelona i també d’alguns partits d’esquerres.
La seu de la Confederació d’associacions de Veïns i Veïnes de Catalunya ha estat l’escenari d’un acte amb gran plasticitat. Candidats i representants polítics es van posar l’armilla blava dels instal·ladors en vaga. Han firmat el manifest, Ada Cola, cap de llista de Barcelona en comú. Teresa Lecha, de Capgirem Barcelona. Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en comú. Vidal Aragonès, de Guanyem Cornellà, crida per Cornellà han firmat el manifest de suport als treballadors en vaga. Al seu darrere hi havia alguns de forces polítiques que donen suport a les candidatures. Precisament en aquesta segona fila hi estava també el diputat d’ERC, Joan Tardà, que en firmar el document en el moment en què ho han fet els representants polítics, ha remarcat que ho feia també en nom de Alfred Bosch i, amb la seva vehemència ha afegit que també donava suport en nom dels més de 800 candidats que presenta el partit republicà arreu de Catalunya i que en alguns casos governaran les ciutats per a les quals es presenten.
Després de les manifestacions dels caps de llista, van mostrar també la seva adhesió líders de partits polítics. Josep Nuet, d’Esquerra Unida i Alternativa (EuiA), el ja esmentat Joan Tardà, per ERC; Quin Arrufat, diputat de la CUP i Arcadi Oliveras, de Procés Constituent.
Els sotasignats del manifest reconeixen, segons el document, la capacitat de generació d’activitat econòmica per part de l’administració a través de la contractació pública mitjançant contractes milionaris amb empreses privades, i amb aquesta, la capacitat d’incidir en les condicions de treball de les persones que indirectament treballen per les administracions públiques.
Afegeix el manifest: les condicions laborals i successives subcontractacions a les quals es veu sotmès el personal d’aquestes empreses són esclavitzants, d’extrema precarietat i, sovint, invisibles i en contínua degradació. És el cas –entre d’altres- de Movistar, les seves filials, contractes i subcontractes.
En concret, el paper firmat pels respectius caps de llista suposa un compromís per “Suspendre, revertir i no renovar cap contractació pública de serveis amb Movistar ni qualsevol altra empresa que no garanteixi que tot el personal (directe o subcontractat) que intervé en la prestació de servei o subministrament:
Tinguin una jornada màxima de 40 hores setmanals i 2 dies de descans Se’ls retribueixi amb un salari digne i es garanteixi el mateix salari per a un mateix tipus de feina”.
El manifest es passarà a firmar als membres de la resta de candidatures que es presenten a les eleccions.
Tots els caps de llista i els polítics dels partits que els donen suport s’han compromès a que, si governen en els seus respectius municipis, no contractaran amb empreses que apliquin polítiques que suposen la degradació de les condicions de treball i salarial dels empleats.
Als compromisos genèrics, cadascun dels candidats hi aplicava algun afegitó. Així Ada Colau ha criticat la política de l’actual alcalde de Barcelona, d’externalitzar serveis fins i tot comprometen milions d’euros en les operacions just abans de la campanya electoral o fins i tot durant aquest període.
Teresa Lecha ha estat, potser la més contundent en recordar que la CUP havia cedit els seus espais de propaganda electoral als treballadors de les empreses contractades o subcontractades de Telefónica Movistar, «com a mostra el suport incondicional a la seva lluita».
La candidata de Badalona, Maria Dolors Sabaté, tot i reconèixer que la tercera ciutat de Catalunya té una problemàtica (la lluita contra l’alcalde conservador del PP, Xavier Garcia Albiol), comprometia també a no tancar acords alternatius si no inclouen una política concreta contra la subcontracgtació de serveis públics i la recuperació dels que s’han externalitzat.
Finalment, vidal Aragonès, candidat de Guanyem Cornellà, crida per Cornellà, no sols s’ha mostrat solidari amb el document, sinó que ho ha ampliat als mètodes de lluita utilitzats pels vaguistes, tot i que posteriorment ha puntualitzat parlant exclusivament de la vaga i les assemblees amb què s’organitzen els treballadors.
3 comentaris
Pingback: Caps de llista d’esquerres de Barcelona, Badalona i Cornellà se solidaritzen amb els vaguistes de Movistar | Guanyem Badalona en Comú
Pingback: Els treballadors subcontractats de Movistar ocupen per segon cop el Mobile World Center
Pingback: Electes que poden governar a Barcelona i Badalona reblen el seu compromís de no fer contractes amb Movistar