La Comissió Europea ha avisat dimecres, 22 de febrer, de l’ús “generalitzat” de contractes temporals a Espanya i dels efectes negatius que suposa per a la productivitat del país, al mateix temps que ha criticat que aquests contractes “fracassen” amb freqüència si han de servir de passarel·la cap a carreres laborals estables, informa Eldiario.es . Per contra, avisa que poden estar associats a un elevat risc de pobresa.
L’Executiu comunitari ha presentat l’informe anual sobre desequilibris macroeconòmics, en què adverteix que, tot i la “forta” recuperació, Espanya no ha superat completament el “llegat” de la crisi i que té encara per davant alguns desafiaments.
Entre ells, denuncia que Espanya posseeix una de les taxes més altes de contractes temporals de la Unió Europea i denuncia que “l’ús generalitzat” dels contractes temporals, molts d’ells de “molt curta durada”.
A més, l’informe apunta que aquests contractes “fracassen” amb freqüència en actuar com a “trampolí” cap a carreres laborals estables i poden estar associats a males condicions de treball i a un elevat risc de pobresa.
Brussel·les puntualitza que les últimes reformes laborals semblen haver tingut efectes positius per reduir la segmentació entre contractes fixos i temporals, però subratlla que segueixen incentivant la contractació temporal.
D’altra banda, l’informe indica que el risc de pobresa a Espanya, tot i que va començar a reduir-se en 2015, segueix sent massa alt, especialment en el cas de menors d’edat, així com que segueix creixent entre aquelles persones que tenen un lloc de treball.
En aquest sentit, Brussel·les destaca que la cobertura “limitada” de beneficis socials, exceptuant les pensions, i la “falta de coordinació” entre ocupació i serveis socials “deixen a molts desocupats sense suport als seus esforços per entrar de nou al mercat laboral “.
Comptes públics
Al costat positiu, Brussel·les afirma que l’economia espanyola continua en un camí de “forta recuperació” i el creixement seguirà sent “sòlid” encara que es vagi a patir certa desacceleració. No obstant això, recalca que encara s’enfronta a alguns reptes, i entre ells subratlla també que la sostenibilitat dels comptes públics presenta riscos en el mitjà termini.
Pel que fa a aquesta qüestió, l’executiu comunitari ha assenyalat que la cooperació de les comunitats autònomes és “crucial” perquè Espanya compleixi els seus objectius fiscals. També ha suggerit augmentar el control sobre els governs regionals, afirmant que “l’ús limitat d’eines preventives i correctives (…) no han donat prou incentius per a la disciplina fiscal.
Desequilibris
Així mateix, l’informe de la Comissió Europea subratlla que “l’ajust fiscal no està prou suportat pels impostos al consum”, i apunta de nou a la “gran bretxa de l’IVA” i als impostos mediambientals.