La vaga de tres hores convocada pels principals sindicats de Correus ha tingut un ampli seguiment a la demarcació de Barcelona, segons han indicat fonts de CCOO i UGT, que amb CESIF són els sindicats més representatius en aquest àmbit. Segons CCOO, el seguiment ha estat “massiu”, mentre que UGT el xifra en un 70%.
La jornada ha començat amb una concentració de delegats i treballadors de Correus davant la seu de la Subdelegació del Govern Central a Catalunya. Allà els operaris de Correus s’han ajuntat amb els de l’Administració de Justícia que una estona abans havien protestat al mateix lloc.
Els líders dels sindicats convocants: Alberto J. Pérez, de CCOO, Rubén Valdés, de la UGT de Catalunya i Rafael Segovia, de CSIF han reiterar els motius de les protestes que des de fa temps han convocat.
Els problemes que justifiquen les vagues s’arrosseguen des de fa anys. No obstant això, després de diversos mesos del canvi de govern, els sindicats han decidit mantenir la pressió davant del que consideren falta de resposta oficial a les seves reivindicacions.
Els sindicats de correus reclamen una inversió per finançar el servei postal universal, que valoren en 180 milions, xifra equivalent a la retallada patida en dotacions els últims anys. A més, reclamen una injecció addicional de 230 milions d’euros, equivalent al dèficit que pateix Correus a causa que l’Estat no ha fet aportacions pel mateix valor els darrers exercicis.
El que els sindicalistes consideren falta de compromís dels governs amb el servei públic de correus ha repercutit en una reducció de 15.000 treballadors i treballadores en la dècada passada. A Catalunya la reducció afecta 2.760 persones.
La migradesa de les dotacions econòmiques ha fet que les noves incorporacions a Correus es facin bàsicament amb contractes eventuals i a temps parcial. A Espanya l’eventualitat arriba al 35% i la parcialitat a un 22%. Però, a Catalunya la situació és pitjor i l’eventualitat fregaria el 50%, segons han indicat els responsables sindicals.
Els representants de CCOO, UGT i CSIF han cridat l’atenció en el fet que el PSOE, que els donava suport quan estava a l’oposició, fa ara oïdes sordes a propostes per dignificar el correu públic que el mateix partit socialista ha dut al Parlament.
Inversió imprescindible
La partida de 230 milions que els sindicats reclamen hauria de servir per elaborar un pla estratègic que marqués el futur de Correus en un moment en el qual cada cop es redueix més l’enviament de les cartes tradicionals i augmenta el tràfic de paqueteria. Però, la falta d’una aposta inversora en aquest darrer segment està fent que altres correus públics europeus estiguin posicionant-se en el mercat espanyol, mentre que l’empresa pública es queda amb paquets de petita dimensió i poc valor afegit.
Els sindicalistes han reiterat la necessitat que es creïn 13.000 llocs de treball fixos i en la millora de les condicions laborals, afectades negativament per les retallades. En concret ha reivindicat la recuperació de la retallada del 5% aplicada el 2012.