Ajuntaments catalans que representen 5,4 milions de ciutadans s’han adherit a la campanya Garantia + 55 que consisteix en una iniciativa per rescatar econòmicament i amb drets els treballadors de més de 55 anys que han perdut la feina i que ha posat en marxa la UGT de Catalunya.
El secretari general del sindicat, Josep Maria Àlvarez, acompanyat pels principals dirigents de les unions locals de la UGT han lliurat els plecs amb les resolucions dels consistoris a la Subdelegació del govern central a Barcelona.
En síntesi el sindicat de tradició socialista proposa que totes les persones de més de 55 anys que han estat expulsades del mercat de treball i que han exhaurit les seves prestacions contributives puguin rebre una prestació equivalent al Salari Mínim Interprofessional, que equival a 648,60 euros al mes. Fins que puguin enllaçar amb el cobrament de la prestació per jubilació. La xifra que reclama UGT supera els 426 euros al mes que reben els aturats de llarga durada que no tenen cap altre ingrés en la unitat familiar i que tenen càrregues familiars. La idea, això no obstant, seria apujar el salari mínim fins als 1000 euros, d’acord amb la campanya que fa mesos que realitza el sindicat en reclamació d’una percepció salarial decent.
La segona pota de la proposta seria assegurar a aquelles persones que havent cotitzat tota la vida han vist que en el període dels últims 15 anys eren acomiadades i en fer-se el càlcul durant aquest lapse de temps, aquest fet reduïa fortament la pensió. En aquest sentit es proposa que es cobri entre un 90 i un 100% de la darrera prestació contributiva per desocupació quan sigui efectiu el retir. I a partir d’aquí la pensió s’actualitzaria en el moment de començar a percebre-la.
Finançament
Les dues prestacions, sosté el sindicat, s’haurien de finançar amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat. Així no es carregaria aquesta despesa en els comptes ja magres de la Seguretat Social. En el cas de la jubilació les cotitzacions serien teòriques fins al moment del retir. En aquest punt sí que es faria una projecció que seria assumida, com s’ha dit, pels pressupostos generals de l’Estat.
Just després de lliurar els documents, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez valorava que “entre els ajuntaments i regidors que han votat favorablement a la proposta n’hi ha de tots colors”. En aquest sentit, partits polítics que a priori podrien o estar d’acord, com PP i Ciutadans, han vist com els seus regidors han votat favorablement o com s’han abstingut, i en cap cas s’han produït pronunciaments en contra.
En total, fins al moment, la proposta compta amb el suport de 149 ajuntaments, que ja n’han aprovat la moció, entre els quals es troben els ajuntaments de les quatre capitals de província. Aquests consistoris representen més de 5,4 milions de ciutadans i ciutadanes, entre els quals gairebé 617.000 tenen entre 55 i 64 anys. També s’hi han sumat 7 consells comarcals i dues Diputacions.
Josep Maria Àlvarez ho explica en un article d’opinió