El seguiment de l’aturada a Barcelona i al conjunt de l’empresa s’acosta al 78% Els treballadors de l’empresa Unisono, dedicada al màrqueting telefònic han seguit majoritàriament la convocatòria de vaga a Barcelona convocada pel comitè d’empresa en el qual CGT és majoritària. Fonts del comitè de vaga han fixat en el 78% el nombre de treballadors que han secundat la crida a aturar la producció, en el torn del matí. Una xifra equivalent s’ha donat als altres centres de treball de l’empresa, indica Isaac Rodríguez, del comitè de vaga.
Unisono té a Barcelona unes 300 persones treballant i en el conjunt de l’Estat espanyol, també té centres de treball a Madrid, València i Gijón, totalitza unes 4.000 persones. El motiu que ha motivat l’aturada de 24 hores és protestar contra el que consideren ús abusiu d’Empreses de Treball Temporal (ETT) per realitzar treballs del dia a dia, segons explica Isaac, un membre del comitè: “A Barcelona, de 300 persones que operem, unes 120 corresponen a ETT” ha indicat aquest dirigent. En el conjunt de l’empresa s’hauria contractat a uns 1500 treballadors a través d’ETT durant l’últim any, degradant l’ocupació i les condicions de treball en un sector on la precarietat és alta i els drets laborals brillen per la seva absència, segons CGT.
Els treballadors de plantilla tenen contractes de 20, 25 o 30 hores, no permetent que les incrementin fins jornades que els farien tenir salaris i condicions més beneficioses, afirmen. No obstant això, als contractats per ETT, amb menor capacitat per reclamar drets, han de suportar condicions laborals més dures, cosa que fa, aconsegueixin contractes que en moltes ocasions suposen gaudir jornades setmanals de fins a 30 hores.
Segons els convocants de la vaga la política de contractació ETT té com a objectiu reduir costos i això suposa que també queden reduïts els drets d’aquests treballadors, que es regeixen per un conveni diferent del de l’empresa.
A més, els treballadors de plantilla a Unisono es mostren amb desacord amb la tardança amb la qual l’empresa paga els incentius. També hi ha malestar per la falta d’un pla d’igualtat en l’empresa, tot i que per llei està obligat en totes les companyies que tenen més de 250 treballadors. El 2007, fa dotze anys, l’empresa va decidir aplicar unilateralment el pla d’igualtat. Això es va denunciar judicialment. La sentència obligava l’empresa a negociar aquest pla, però això, diuen al comitè de vaga, no s’ha complert.