La USOC ha presentat una querella contra uns detectius, que el sindicat considera que han estat contractats per l’empresa CELSA, per haver realitzat presumptament seguiments a delegats representants de treballadors.
Seguiments descarats, microcàmeres a les instal·lacions fabrils, micròfons ocults es barregen el el que sembla més una història d’espionatge que el que caldria esperar de les relacions laborals en una gran empresa, segons expliquen fonts de la USOC.
La font esmentada explica que la denuncia es va presentar el desembre passat al jutjat d’instrucció número 7 de Sant Feliu. En el text es denuncia la forma agressiva i intimidatòria amb la qual uns detectius han fet seguiments de delegats del sindicat. Segons expliquen aquest tipus d’assetjament s’ha fet sense dissimul i de manera que en resultaven afectats fins i tot fills petits dels treballadors. l’Encalçament ha estat realitzat durant més d’un any amb la consegüent invasió de la vida privada i la molèsties a l’entorn familiar”, diu el sindicat. A més, els seguiments més descarats s’han produït coincidint amb circumstàncies com la petició d’hores per tasques sindicals, afirmen al sindicat.
El fet que darrere dels seguiments hi hagi detectius, que el sindicat vincula amb l’empresa, es va constatar l’estiu passat quan un grup de treballadors, que es reunien en un bar, perquè desconfiaven que als locals sindicals de l’empresa estiguessin sota vigilància electrònica, van veure que una persona que havia protagonitzat diversos seguiments estava en el mateix establiment. Davant d’això, expliquen a USOC, van cridar els Mossos i la policia, que també va ser cridada per la persona de la qual sospitaven els treballadors, va efectuar les identificacions corresponents. Així es va saber que la persona en qüestió era un detectiu.
La relació dels seguiments fets pels detectius, amb l’empresa sideri-metal·lúrgica, CELSA, la fa el sindicat per acumulació d’indicis. En aquest sentit, els sindicalistes van trobar en dues instal·lacions dues micro-càmeres ocultes. Els aparells els va instal·lar l’empresa, segons va reconèixer a requeriment dels sindicalistes. La seva explicació era que s’havien posat per preveure robatoris. Davant d’aquest fet, USOC va presentar denúncia a la Inspecció de Treball, en considerar que la ubicació de càmeres sense donar publicitat de la seva instal·lació és una infracció de les normes laborals. L’empresa va justificar la troballa afirmant que s’havien posat els mecanismes de vigilància per evitar robatoris.
Però, USOC explica que, mesos abans de descobrir-se les càmeres ocultes, els treballadors van trobar que a través dels micròfons del sistema d’emergències que s’havien instal·lat, l’empresa podia escoltar les converses dels treballadors sense que aquests se n’adonessin. “Vam veure que si posaves una contrasenya podies escoltar a qualsevol que estigués a prop dels micros”, explica un representant del sindicat.
Curiosament USOC no és un sindicat majoritari a CELSA. Però, el que és cert és que des de l’any 2012 en què per un acord es va reduir el salari dels treballadors un 9%, una part del descontentament s’ha canalitzat a través d’aquesta organització, segons afirmen fonts autoritzades.
USOC, tot i les denúncies presentades, aposta per mantenir el diàleg social en aquesta gran empresa. El sindicat confia que amb “aquestes denúncies, es depurin les responsabilitats dels causants d’aquestes males pràctiques, que no aporten un valor positiu al diàleg i negociació, que han de presidir les relacions laborals entre l’empresa i els treballadors, des del respecte als drets laborals i llibertats civils que les lleis atorguen als agents socials, en una societat democràtica”.
En aquesta línia de potenciar l’acord llegeixen el fet que el màxim responsable de recursos humans de CELSA hagi cessat del seu càrrec i hagi estat substituït per Ramon Bonastre, que fins a l’any 2014 va ser secretari d’Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat.
Celsa és una empresa propietat de la família catalana Rubiralta. En els anys de la crisi va declarar pèrdues.
El 2014, el grup va declarar una facturació de 3.900 milions, tot i que encara estava en números vermells.
Segons el mateix grup, l’empresa tenia un deute acumulat de 2.700 milions, dels quals a partir del pla estratègic pactat amb els principals bancs creditors, l’any 2.021 s’hauria reduït en 1.000 milions.
A Celsa la presència sindical es reparteix entre CCOO, UGT, USOC i el sindicat ICI.