El 80% de la plantilla de El Periódico aprova fer vaga 5 dies contra la retallada salarial i a favor de l’ocupació

Els empleats del grup de premsa s’oposen a perdre el 16% dels seus salaris i a una forta reducció de personal, encara no aclarida

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadors de El Periódico i Sport han tret la protesta al carrer foto: Comitè El Periódico

Treballadors de El Periódico i Sport han tret la protesta al carrer foto: Comitè El Periódico

Els treballadors de El Periódico de Catalunya, del Grup Zeta, faran vaga durant 5 dies entre el 15 i el 19 de maig. Així ho han decidit després de dos dies de votació. El resultat de la consulta ha estat 255 vots favorables a la vaga, un 80%. Els vots contraris a la mobilització han estat 47, un 14,7%. S’han produït 17 vots en blanc, un 5,33%. En total a la consulta ha participat el 82% dels empleats i empleades del diari català, segons fonts del comitè d’empresa.

El resultat de la votació s’ha de sumar a la que ja van fer fa dos dies els treballadors del diari Sport. En aquest cas els operaris han decidit aturar la seva feina els dies 15 i 16 d’aquest mes.

La decisió dels treballadors dels dos rotatius afectarà, si no hi ha una decisió en sentit contrari en el procés de negociació que s’ha d’obrir, a la celebració de la festa del Català de l’any, anunciada per al 16 de maig.

De fet, els treballadors dels dos diaris ja es van concentrar dimarts passat davant del local on es celebrava una altra jornada social, la corresponent a Perico de l’any, a l’antiga fàbrica Damm de Barcelona. Els empleats van informar els assistents de la seva problemàtica deixant molt clar que la protesta no tenia res a veure, ans al contrari, amb el club de futbol.

Urna al carrer

La votació sobre si es feia vaga o no ha estat molt cridanera. El comitè d’empresa ha col·locat una urna a les portes del centre de treball on durant dos dies els empleats han pogut dipositar les seves paperetes i on s’han produït els debats.

Els treballadors dels diferents mitjans del grup periodístic sortien d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), que els havia suposat unes dures condicions salarials. Per sorpresa fa cinc dies es van assabentar que la direcció de la companyia comunicava la seva desvinculació del conveni col·lectiu d’empresa. D’entrada la decisió suposa una reducció unilateral del 16% dels sous. En aquest sentit els empleats que han cobrat el mes d’abril han vist com en el full salarial figurava un “descompte segons acord” quan, afirmen que no hi ha hagut pacte en aquest sentit. En aquest sentit alguns treballadors no havien rebut ahir la transferència corresponent al salari d’abril, cosa inèdita en el grup.
A més d’aquest punt els treballadors temen que s’apliqui un ERO, que suposaria 200 acomiadaments, tot i que no tenen més informació en el sentit si es concentrarien a El Periódico o es distribuirien per altres mitjans.
Un grup nombrós d’empleats del grup Zeta va participar en la manifestació del primer de maig a Barcelona amb cartells en els quals s’acusava el seu màxim accionista, Antonio Asensio Mosbach de mentir en la negociació.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*