Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La negociació del conveni d’hostaleria de Barcelona, Girona i Tarragona comença amb mobilització dels treballadors i treballadores afectats. L’acord, que va finalitzar el 2016 afecta més de 280.000 persones a Catalunya. UGT i CCOO van concentrar desenes de delegats davant la seu de la patronal per fer arribar als empresaris les seves reivindicacions. I també la seva solidaritat als negociadors.
La repetida consigna d’anar a l’ofensiva planava en la concentració. Els treballadors han tallat una estona la Via Laietana i han fet molt soroll amb traques i petards. Les cambreres de pis, agrupades al col·lectiu Les Kellys també han volgut estar presents i han aprofitat per reivindicar que el conveni inclogui una clàusula que impedeixi una pràctica avui en dia habitual, l’externalització de serveis essencials com podrien ser la neteja de cambres o la restauració.
A l’inici de la concentració s’ha produït un petit incident quan els treballadors de la UGT intentaven tallar la circulació. Una moto ha avançat i ha xocat contra una pancarta, sense que l’assumpte passés d’un ensurt.
Augment de salaris i externalitzacions
Un quart d’hora després d’iniciada la concentració els delegats que havien de negociar han pujat a la seu de la patronal amb el suport dels treballadors que els esperaven al carrer.

La plataforma que han fet arribar els negociadors té alguns trets que tant UGT com Comissions consideren imprescindibles. Un és un increment de salaris que ambdues organitzacions situen en el 3%. Un altre element són les externalitzacions. Els dos grans sindicats duen en la seva plataforma l’exigència que les empreses no puguin externalitzar departaments essencials, com són la neteja de les cambres o la restauració. Moltes empreses del sector de l’hoteleria han contractat empreses denominades multiservei per així reduir costos. Les externalitzacions tenen com a únic objectiu l’explotació laboral de treballadors i treballadores que passen a cobrar 700 euros bruts mensuals quan per conveni n’haurien de cobrar 1.200, afirma UGT.
Els treballadors i treballadores del sector de l’hostaleria de Catalunya tenen, d’una manera molt accentuada, la sensació que el boom turístic que es dóna no repercuteix en les seves economies. Si a sobre s’hi suma que algunes de les feines en aquest àmbit se subcontracten, les condicions laborals que en resulten de tot plegat són penoses, afirmen a CCOO. Tot això es podia escoltar a la concentració, on un dels crits més repetits ha estat «turisme si, explotació no».
Conviden un patró a viure amb 600 euros

Un exemple de la disparitat de visions que es dóna en el sector ha estat la confrontació que s’ha produït a Girona. El president de la patronal en aquell territori Ernest Plana, ha manifestat que «els sindicats exagerem és del compte» quan critiquen la precarietat del sector turístic gironí. Plana vincula les condicions laborals amb la creació de més llocs de treball. També afirma que els salaris que es paguen en aquell sector «són els que el mercat demana».
Des de la UGT de Girona ha contestat les declaracions del president de la patronal esgrimint estudis de del Col·legi d’Economistes, segons els quals : “la precarietat laboral fa perillar el creixement econòmic». En resposta a aquesta afirmació, el sindicat ha convidat el cap de la patronal a passar un mes amb un salari de 600 euros. Xavier Casas, responsable del sindicat a Girona ha reclamat que la competitivitat no es guanyi pagant salaris de misèria, ja que es podria aconseguir d’altres maneres, «és la diferència entre un bon empresari i un explotador» ha dit Casas.