El judici a Ricardo Verger es torna en acusació contra les restriccions del dret de vaga

Centenars de sindicalistes donen suport al treballador de Metro al qual el fiscal demana 5 anys per la seva actuació en un piquet durant la vaga general de 2012

Tomeu Ferrer
 
 
 

fotovercherVercher, entre Gallego i Toxo, a les portes dels jutjats foto: TOMEU FERRER

El judici a Ricardo Vercher, el treballador de Metro al qui la fiscalia li demana 5 anys de presó i fins a 15.000 euros de multa per la seva participació en la vaga general del 14 de novembre de 2012 s’ha convertit en un clam en favor del dret democràtic de vaga. L’acusat en sortir de la vista oral ha mostrat la seva satisfacció, perquè segons la seva percepció i la del seu defensor, no s’han pogut demostrar les acusacions que sosté el fiscal.

Els sindicalistes que s’han concentrat a la Ciutat de la Justícia, gairebé tres centenars, han posat èmfasi en dues qüestions. La primera és que l’acusació contra Vercher és desmesurada. La segona té més calat: la derogació del punt 3 de l’article 315 del codi penal que en la seva opinió qüestiona el dret de vaga i per extensió la democràcia.

A la porta de la Ciutat de la Justícia hi havia, a més dels companys de Vercher els secretaris generals de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego i de la Confederació de CCOO d’Espanya, Ignacio Fernández Toxo. Aquest ha estat el que ha sintetitzat la posició del sindicat. “Es jutja a Ricardo però a través d’ell el que es jutja és el dret de vaga”, ha dit. Toxo ha qualificat la vaga com un “dret fonamental, basat en la Constitució espanyola i també a totes les normes internacionals”.

El secretari general de CCOO a Espanya ha transcendit del cas Vercher per afirmar: “assistim a una proliferació de judicis i d’actuacions administratives que afecten prop de 300 sindicalistes, homes i dones que a Espanya l’única cosa que han fet amb la vaga és defensar els drets dels treballadors i treballadores fortament castigats durant aquest període de gestió neoliberal de la crisi.”

Toxo ha fet servir un dels eslògans que es cridaven a l’exterior dels jutjats: “Ni 5 anys ni un dia,”, el dret de vaga, ha dit, no “pot passar pels tribunals”. En aquest sentit ha qualificat d’actuacions peregrines, les acusacions que pretenen situar als sindicalistes com a “persones que ataquen els drets dels treballadors”. Al contrari, el líder de CCOO ha recordat que “la vaga es realitza per defensar els drets el món del treball, i en aquest cas, Ricardo ha participat en un piquet, una figura que està reconeguda i protegida constitucionalment i que és una expressió més de la llibertat sindical”, ha indicat.

Equilibri en les relacions de treball

Per a Toxo, sense dret de vaga ni llibertats sindicals no hi ha equilibri possible en les relacions de treball. I aquesta situació “no és tolerable en un país democràtic”, ha manifestat rotundament. En aquest sentit ha reblat la seva posició afirmant: “si els poders públics volen que la vaga es criminalitzi, si no s’atreveixen per la via de les reformes legals a establir una llei de vaga restrictiva, menys raó hi ha per fer-ho a través de la intervenció de la fiscalia i, en definitiva dels tribunals per impedir el que en el nostre país la llei ha de consagrar: la defensa d’un dret fonamental com el de vaga”.

Finalment Toxo ha expressat el seu desig que el judici a Ricardo Vercher sigui l’últim episodi de jutjament de persones que participen activament en processos de vaga. Ha fet vot perquè acabi amb l’arxivament de la causa oberta i que sigui l’avantsala d’una reforma substancial del codi penal.

El món sindical fa temps que reclama eliminar el punt 3 de l’article 315 del codi penal que castiga amb penes de presó els sindicalistes acusat del delicte de coacció. Per contra, un altre punt de la mateixa llei només castiga amb multes els empresaris que en una vaga exerceixin pressions als treballadors per evitar que aturin la producció en defensa dels seus drets.

A més, el dirigent sindical ha demanat la derogació de la llei mordassa que Toxo ha descrit com a expressament feta per impedir la lliure expressió i el dret de manifestació.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. El jutge condemna Ricardo Vercher a 1.319 euros de multa per la seva actuació en un piquet el 14N

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*