El jutjat del social de Barcelona ha fallat a favor de 7 treballadors que durant anys han prestat els seus serveis a Barcelona Televisió (BTV) però que estaven donats d’alta a l’empresa Barcelona Audiovisual, del grup (Lavínia). La sentència afirma que en el cas examinat s’ha produït cessió il·legal de treballadors entre la productora i la societat municipal (ICB).
En opinió dels treballadors agrupats en el col·lectiu Som BTV, la sentència posa en qüestió la totalitat del model d’externalització de BTV, cosa que voldria dir que gairebé tota la plantilla de l’emissora municipal treballa en situació il·legal.
El fallo judicial reconeix també les antiguitats que en la seva denuncia reclamaven els 7 treballadors, amb les quals s’hauran d’incorporar a la plantilla de l’empresa pública ICB.
Aquesta és la segona sentència que reconeix que hi ha hagut cessió il·legal de treballadors a BTV, però és la primera que reconeix que la relació entre la productora privada Barcelona Audiovisual, del grup Lavínia i la televisió pública, cosa que afecta en conjunt a 200 treballadors dels serveis informatius i tècnics.
La demanda que ha estat fallada actualment va ser presentada el 2014 a títol personal per diversos membres del comitè d’empresa. Posteriorment han presentat accions judicials semblants més de 140 treballadors de la mateixa empresa. Aquests treballadors esperen que es fixi la data dels seus respectius judicis.
La sentència se suma a una anterior en la qual s’especificava què 4 treballadors contractats per l’empresa Antena Local, del grup Mediapro també havien d’incorporar-se de ple dret a ICB, la societat pública que gestiona la ràdio i la televisió de Barcelona. En aquell cas, la magistrada titular del jutjat 14 de Barcelona deixava clara en la seva resolució, que els empleats havien d’incorporar-se a ICB cobrant el salari corresponent a l’empresa pública, molt superior al d’Antena Local Això també feia que haguessin de percebre els endarreriments corresponents.
Per contra, en la sentència coneguda aquest dilluns, 26 de setembre, el jutge substitut -la titular era de baixa al juliol- que ha redactat la nova sentència nega aquesta homologació de sous dels treballadors internalitzats amb l’actual plantilla d’ICB. En altres paraules, els treballadors afectats no tindrien dret a cobrar la diferència entre els salaris cobrats a l’empresa Barcelona Audiovisual i els d’ICB. En opinió de Som BTV, això “incompleix l’article 43.4 de l’Estatut dels Treballadors, quan diu que els drets i obligacions del treballador a l’empresa cessionària seran els que corresponguin en condicions ordinàries a un treballador que presti serveis al mateix o equivalent lloc de treball.
Per tant, els demandants han anunciat que faran un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que dirimirà finalment no només respecte a aquest cas sinó també respecte al primer, que va recórrer el consell d’Administració de BTV, contra l’opinió manifestada pel plenari municipal de Barcelona.
En presentar el recurs, els treballadors argumenten que és la fórmula que ha d’assegurar que en una empresa municipal i per tant pública, no hi hagi empleats que cobrin salaris diferents fent la mateixa feina.
En tot cas, els treballadors de BTV consideren que la solució definitiva a la seva situació es produirà, bé per l’acció dels tribunals o bé com a resultat de la negociació que mantenen amb l’equip de govern de l’Ajuntament. Cal dir que el plenari s’ha manifestat obertament favorable a internalitzar els treballadors de BTV, actualment 245, dels quals només 16 a hores d’ara formen part de la plantilla de l’empresa municipal ICB.