Apricots, patrocinador del Saló Eròtic, renuncia a usar voluntaris per cobrir llocs de treball

Inspecció de treball l'ha instat a complir la normativa i estarà amatent a què durant la celebració del certamen els treballadors estiguin donats d'alta segons marca la llei

Redacció
 
 
 
El certamen eròtic es farà al Pavelló de la Vall d'Hebron, amb capacitat per a 4.000 persones

El certamen eròtic es farà al Pavelló de la Vall d’Hebron, amb capacitat per a 4.000 persones

La societat Apricots, patrocinadora del Saló Eròtic de Barcelona, ha comunicat que retira la seva petició de voluntaris per cobrir determinats serveis de l’esdeveniment. La decisió es produeix després que UGT de Catalunya denunciés el cas davant la Inspecció de Treball, per considerar que es volien substituir llocs de treball que havien de ser remunerats segons els convenis corresponents pels pretesos voluntaris.

Apricots, que és una agència que ofereix serveis de prostitutes i gestiona locals per a aquesta activitat a Barcelona i Madrid, havia publicat al seu web la demanda de voluntaris per cobrir el servei de food&beverage, concretament per organitzar les cues als establiments de menjar. També en el suport a les taquilles i en el departament de Comunicació i màrqueting. A aquests voluntaris se’ls compensaria amb l’entrada de franc als espectacles.

A canvi oferia a les persones que volguessin assumir les tasques corresponent deixar-les entrar de franc als espectacles que es faran al saló. En concret, afirmava: “Apricots no es farà responsable de les despeses que es puguin ocasionar (transport, allotjament…), però si garantim l’accés al saló i dietes per a tots els nostres col·laboradors”.

En el moment en què UGT va presentar la denúncia va deixar clar que “el contingut de l’anunci tracta de relacions laborals que no poden quedar emparades sota la llei del Voluntariat (llei 45/2015 de 14 d’octubre), que estableix que les entitats de voluntariat, entre altres requisits, no poden tenir ànim de lucre i han d’estar constituïdes i inscrites en els registres competents, d’acord amb la normativa estatal, autonòmica o d’un altre Estat membre de la Unió Europea”.

La inspecció actua

Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya ha explicat que “sabem que hi va haver una reunió amb la Inspecció de Treball on l’autoritat els va anunciar que si utilitzaven els mal anomenats voluntaris, serien sancionats”. Com a conseqüència, Apricots es va avenir a retirar l’anunci i ha informat en un comunicat que retira la iniciativa. Però, en l’anunci s’ha queixat que UGT no es posés en contacte amb l’empresa abans de fer la denuncia a Inspecció de Treball. Gilgado ha contestat que “ho vam intentar però els telèfons de la pàgina web només servien per contractar els serveis eròtics de l’esmentada empresa”.

Sigui com sigui, de l’acció sindical en surt un compromís de la Inspecció de Treball en el sentit que s’assegurarà que al Saló Eròtic totes les persones que treballin estiguin donades d’alta a la Seguretat Social i que cobrin d’acord amb el que indica els respectius convenis col·lectius.

Gilgado ha desvinculat l’acció de la UGT amb el tipus d’empresa, tot i que ha afirmat que “el que no volem és que aquesta pràctica de fer passar per voluntaris persones que fan feines de franc s’estengui a altres àmbits”.