Article publicat a Eldiario.es
Tres sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea acaben de posar cap per avall el sistema d’interinitat que utilitzen les administracions públiques per cobrir moltes places. Els veredictes europeus arriben a diverses conclusions: l’administració espanyola abusa de les contractacions temporals, la llei espanyola ha d’incloure més elements dissuasius per evitar aquesta temporalitat, i els funcionaris interins que encadenin fraudulentament aquest tipus de contractes poden ser considerats treballadors indefinits no fixos.
Per parts. A les administracions públiques hi ha treballadors que cobreixen vacants de funcionaris o de personal laboral de forma interina. La jurisprudència dels jutjats socials deixava clar que, en el cas del personal laboral, quan es produïa un encadenament de contractes temporals que excedia la llei aquesta persona adquiria la categoria d’indefinit no fix. És a dir, era un treballador indefinit que mantenia la seva plaça fins que es convoqués una oferta pública d’ocupació per cobrir-la.
No obstant això, això no era així en el cas dels interins que cobrissin una plaça de funcionari. “En teoria funcionaven els mateixos límits a la temporalitat però les administracions sempre se’ls han saltat perquè els jutjats del contenciós administratiu [que són els que resolen els casos que tenen a veure amb l’administració, inclosos els que afecten el seu personal] no deien aquesta interpretació”, explica l’advocat laboralista Fabian Valero, de Zeres Advocats.
El pronunciament europeu canvia això i ve a dir que no pot existir discriminació entre els interins del personal laboral i els que cobreixen vacants de funcionaris. “El que diu el TJUE és que caldrà resoldre de manera similar aquestes dues situacions”, assenyala el secretari d’Acció Sindical de la Federació de Serveis Públics de CCOO d’Espanya, Raúl Olmos. És a dir, que les persones que de forma interina cobreixin una vacant de funcionari i hagin encadenat contractes temporals fraudulentament haurien de ser considerats treballadors indefinits no fixos.
Corregir la temporalitat
Els efectes d’aquest pronunciament poden estendre als interins que ocupen places en la sanitat, l’educació, la justícia o en qualsevol àmbit de les administracions públiques. “És un tomb al sistema”, diu l’advocat. CCOO encara està analitzant l’impacte jurídic d’aquestes sentències, però el sindicat té clar que és un punt d’inflexió. “Hi ha moltes comunitats que estan desitjant crear noves places, però la taxa de reposició actual no els ho permet. Hem de seure en una taula per acabar d’una vegada amb la precarització de l’ocupació pública”, afirma Olmos.
El següent pas, diu Valero, ha de ser canviar la llei per ajustar-se a aquesta doctrina europea. “I que la gent demandi, és el moment”, diu.