Per a CCOO de Catalunya la reducció de l’atur interanual no suposa més ocupació

El sindicat alerta de les nefastes conseqüències per al mercat laboral de l'abús de la contractació temporal

Redacció
 
 
 
Els aturats de més de 55 anys tenen molt difícil tornar a trobar feina

Els aturats de més de 55 anys tenen molt difícil tornar a trobar feina

L’atur a Catalunya ha augmentat en 4.424 persones. La població desocupada menor de 25 anys es redueix en 537 joves sense feina, xifra que suposa una disminució del 2,1% en relació a l’existent el juliol, que fa que a Catalunya hi hagi un total de 25.218 joves que cerquen feina sense èxit.

En aquest sentit, el sindicat assegura que “continua el ritme lent i insuficient de la recuperació i un escenari deteriorat on el patró de creixement es defineix en feina inestable, poc qualificada i alta rotació laboral”.

En relació amb la incidència per sexes, “s’evidencia, un mes més, que les dones pateixen l’atur en major intensitat que els homes i que són més del 55% de la població desocupada. Si es compara amb l’agost de 2015, les dones redueixen l’atur a un ritme molt inferior al dels homes. Cal tenir present que elles són les qui corren el risc de ser les principals víctimes dels efectes de la crisi perquè tenen menors oportunitats de retorn al mercat de treball que els homes”.

A l’agost, els nous contractes registrats a Catalunya el mes d’agost de 2016 és de 209.088, dels quals el 90% són de caràcter temporal. Si es compara amb l’agost de 2015 s’incrementa el nombre de contractes en 29.837, un 16,7% més. Respecte al mes de juliol de 2016, la contractació s’ha reduït en 91.764 contractes. En aquest cas, la de tipus indefinit ho ha fet en 10.384 contractes menys i la temporal ho ha fet en 81.380 contractes menys.

La caiguda de la contractació evidencia l’avanç del final de la temporada d’estiu. La inestabilitat laboral i la rotació laboral continua sent un tret fortament present en la poca ocupació generada.

Prestacions

El mes de juliol de 2016 es va tancar amb 258.616 persones aturades a Catalunya que rebien alguna mena de protecció per atur. La notable reducció interanual es produeix tant en prestacions contributives (-12.769 i un -9%) com en subsidis (-16.536 i un -13,9%) i Renda Activa d’Inserció (-3.956 i un -13,4%).

També és rellevant, assegura CCOO, la gran reducció de persones participants del Programa d’Activació per l’Ocupació amb 2.728 persones menys i una disminució del 64,9%.

Propostes

Per capgirar la situació , CCOO de Catalunya recorda la seva alternativa a les polítiques actuals.

El sindicat, exigeix més recursos destinats a la Inspecció de Treball per combatre el frau en la contractació.

– Denuncia que la Reforma Laboral del PP, que suposadament havia de contribuir a la recuperació del mercat de treball i a la creació d’ocupació, segueix sent inútil evidenciant la necessitat de recuperar el diàleg social per revertir la situació.

– Reclama mesures urgents per donar resposta a qui no té feina ni prestacions. La Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació, ha d’assegurar recursos mínims a les persones sense ingressos. Cal també, de forma complementària, insta a implantar una renda d’ingressos mínims per a totes aquelles persones que es troben al límit de l’exclusió social.

– Considera que calen més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir la gran bretxa que existeix entre homes i dones. Elles són les qui pateixen en major mesura els efectes de la no recuperació del mercat de treball.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*