Unipost, empresa privada creada per competir amb Correos, viu una situació de conflicte. Els treballadors han decidit mobilitzar-se davant el fet consumat que la direcció s’ha acostumat a pagar els salaris amb retard i fins i tot la paga extraordinària aspira a pagar-la en deu mensualitats.
La plantilla de l’empresa ha decidit mobilitzar-se per desbloquejar la situació. “La mesada de juliol l’han rebut els treballadors en quatre parts i la d’agost també pretén la direcció pagar-la e manera fraccionada”, afirma Benjamín Montblanch, responsable del sector postal de CCOO de Catalunya. Igualment la paga extraordinària l’empresa ha comunicat que l’abonarà en deu mensualitats.
Davant la situació plantejada a l’empresa, el conjunt de sindicats presents han convocat mobilitzacions per fer patent el seu malestar. La protesta consistirà en aturades de 2 i 3 hores durant la setmana del 5 al 9 de setembre. A més, convoquen també els treballadors i treballadores de l’empresa a una concentració de dues hores dimecres vinent, 7 de setembre, a les 12 hores a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona.
Junt amb els retardaments en el cobrament de nòmines, els treballadors d’Unipost, uns 2.500 a tot l’Estat espanyol i uns 800 a Catalunya, tenen un segon conflicte amb l’empresa. En aquest cas es deu a unes retallades salarials aplicades indegudament que després d’una allau de denúncies han estat considerades il·legals pel Tribunal Suprem, que ha sentenciat que s’han de tornar aquests diners, però que l’empresa no paga, afirmen els sindicats.
Familia Raventós
Tot plegat es produeix en un context en què l’empresa ha aplicat diversos Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) amb l’objectiu de reduir les pèrdues que declara la direcció. L’any 2014, segons els comptes dipositats es van perdre 5 milions. Això va ser argumentat per un dels principals accionistes, Deustche Post, per sortir del capital. Ara el principal accionista és la família Raventós, propietària de Codorniu, que, segons fonts del sector hauria encarregat una consultoria especialitzada buscar un comprador per a la seva part del negoci.
Els treballadors no entenen l’argument repetit per la direcció de l’empresa. “Els magatzems estan plens de correspondència i paquets, feina no sembla que en falti”, assegura un sindicalista. Segons aquesta percepció, durant molts anys l’empresa ha donat beneficis i no han repercutit en la plantilla ni tampoc en inversions productives: “moltes de les instal·lacions les tenen en règim de renting“, afirma un dels responsables sindicals.