Protesta a Bimbo per l’acomiadament del líder dels autònoms Trade de CCOO

El sindicat considera que la mesura és un cas de repressió sindical per l'oposició del treballador a acceptar condicions inferiors a les de l'acord actual amb l'empresa

Redacció
 
 
 
Concentració de treballadors de Bimbo contra l'acomiadament d'un representant dels trade

Concentració de treballadors de Bimbo contra l’acomiadament d’un representant dels Trade

 

Diverses desenes d’afiliats i dirigents sindicals de CCOO van realitzar dimarts, 10 de maig, una concentració contra l’acomiadament del responsable de la secció sindicat dels Treballadors Autònoms Dependents (Trade) del grup Bimbo en el que el sindicat considera una represàlia per no acceptar canviar les condicions de treball del col·lectiu que es dedica bàsicament a la distribució de productes frescos de la marca alimentària.

L’acció, que s’ha realitzat a la seu central del grup a l’Estat espanyol, a carrer Josep Pla, aprofitant que els directius mexicans del grup Bimbo estaven a Barcelona.

Per entendre el conflicte cal situar-se a l’estiu de 2011. En aquell moment l’empresa va aconseguir, després d’una negociació, passar els treballadors que es dedicaven a la distribució de Bimbo, que eren plantilla, a autònoms. En el conjunt espanyol això afectà més de 600 persones. Però per fer el pas d’una situació de fixos en una gran empresa a treballar com a autònoms, va caldre una negociació i uns acords.

Què és un autònom dependent (Trade)?

Els pactes van suposar el reconeixement per part de l’empresa de la figura del Trade, que és un tipus d’autònom que només treballa per compte d’una empresa. A més, l’empresa es va comprometre a reconèixer la representació sindical d’aquests treballadors. Una representació anàloga a la d’un comitè d’empresa intern, segons fonts dels representants dels treballadors. L’acord es va firmar per cinc anys. Està, doncs, a punt de concloure.

Però, segons Tomàs Casla, del comitè d’Alacant,”l’empresa ha intentat rebaixar els acords pactant amb altres forces sindicals aspectes que implicarien que els nous treballadors autònoms que entressin ho fessin amb condicions laborals menors a les vigents”. A aquests canvis s’hauria oposat el president de la secció sindical de CCOO dels Tade, que tot i representar treballadors que no estan dins de l’empresa. La resposta a aquesta oposició hauria estat un expedient obert per un presumpte enfrontament verbal amb un altre sindicalista. En funció d’això s’ha comunicat al sindicalista de CCOO, que es rescindeix el contracte que el vincula amb l’empresa alimentària.

Miguel Ángel Domínguez, secretari general de la Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya, considera que la repressió sobre el sindicalista de Bimbo té a veure amb la imminència de la finalització del pacte: “l’empresa intenta que afluixem per renegociar un acord de rebaixes respecte del de 2011”.

Per la seva banda, Casla entén que “el que s’ha produït és un acomiadament disciplinari i en ser el company membre de la representació legal del sindicat, reconegut en el document firmat amb l’empresa, el seu acomiadament és nul de ple dret”.  Per mantenir aquesta afirmació esgrimeix el text de l’acord amb l’empresa que reconeixia una representativitat anàloga a la dels membres del comitè d’empresa, a la representació dels Trade.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. El Diari del Treball - El Diari del Treball

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*