L’ocupació en les cooperatives de treball catalanes ja supera la que tenien abans de la crisi

La FCTC celebra la seva assemblea per fixar els objectius estratègics fins al 2018 en un clima d'optimisme

Tomeu Ferrer
 
 
 
Perfecto Alonso, junt amb Carme Forcadell i Gerardo Pisarello en la inaguració de l'assemblea de la FCTC

Perfecto Alonso, junt amb Carme Forcadell i Gerardo Pisarello en la inaguració de l’assemblea de la FCTC

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) ha celebrat la seva assemblea general en un clima d’optimisme. Les cooperatives de treball tenen actualment més persones ocupades que abans de la crisi. El 2015 l’ocupació va augmentar per tercer cop, concretament en 2.000 persones fins a sumar-ne 44.000, segons va indicar el president de la federació, Perfecto Alonso en l’acte d’inauguració.

L’assemblea s’ha celebrat a Barcelona Activa. En l’acte inicial, a més d’Alonso hi han participat la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell i el regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello.

Alonso s’ha congratulat, en la seva intervenció, del fet que en la mateixa assemblea un any abans es debatia al Parlament la llei de cooperació i ara era la presidenta del Parlament participava en l’assemblea. El president de les cooperatives de treball ha posat algunes dades sobre la taula.

Un total de 2.000 ocupats més

Per una banda l’esmentat augment d’ocupació de 2.000 persones, amb un creixement del 4,5% respecte a l’any anterior. “Ja agrupem més de 44.000 treballadors”, ha dit. I encara ha esmentat altres xifres: les cooperatives de treball van facturar l’any passat per valor de 6.000 milions, és a dir que aporten el,2% del Producte Interior Brut (PIB) català, ha dit.

Perfecto Alonso s’ha referit a les cooperatives com a organismes econòmics i també organismes socials. Aquest segon vessant tendeix a proporcionar als membres de les cooperatives satisfacció de les seves necessitats i fins i tot ajudar a la recerca de la felicitat. Però, no només dels socis i treballadors sinó del públic: “això finalment ho reconeixen els consumidors que en un estudi fet per la FCTC en el qual els compradors i els usuaris de serveis expressen un alt grau de satisfacció en relació amb els productes fets per les cooperatives”.

Els assistents a l’assemblea van debatre el pla estratègic de la FCTC, que ha de guiar la seva actuació fins a 2018. Alonso, abans del debat ha fet una crida a les cooperatives a obrir-se a la societat, “compartir i fer-nos més visibles”, ha dit.

Per la seva banda, el regidor Gerardo Pisarello ha fet un cant a la importància del cooperativisme en la història de Barcelona i Catalunya. Ha remarcat la visió que des de l’actual majoria municipal es té del cooperativisme, no com un àmbit econòmic i social complementari sinó com una opció alternativa a “la fallida economia financera, que s’ha mostrat fallida”. Pisarello ha emmarcat la seva aposta pel cooperativisme en el concepte d’economia plural. Segons ha dit, el país requereix un sector econòmic públic fort que pugui exercir lideratge sobre l’economia privada. També hi ha d’haver un fort sector econòmic cooperatiu, ja que aquest moviment “sempre ha estat un agent del canvi positiu”. En aquest sentit ha esmentat l’aposta pel cooperativisme de l’Ajuntament de Barcelona, amb la creació del comissionat de l’Economia Cooperativa Social i Solidària i els plans que aquest organisme desenvolupa. El nou consistori barceloní també aposta per les cooperatives i les empreses solidàries a l’hora de les adjudicacions de treballs municipals, ha afirmat. “Fins ara aquests tipus de feines es concedien a grans empreses. Ara mirarem quines escletxes legals hi ha perquè puguin participar en les adjudicacions societats com les cooperatives”, ha assegurat el regidor.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha tancat la inauguració recordant que fins i tot les Nacions Unides consideren les cooperatives com a eines per a la construcció d’un món millor. La política ha vinculat el teixit associatiu relacionat amb el cooperativisme amb els valors republicans, “que formen la base de la filosofia de les cooperatives”, com són la democràcia, la fraternitat i l’ajuda mútua.

Forcadell ha assegurat que el cooperativisme ja és una alternativa viable, “aporta al món econòmic un valor afegit com ser un model arrelat al territori”, ha dit. La presidenta ha recordat l’aposta que el govern català ha fet per les cooperatives en atorgar al programa Aracoop el 20% dels fons que Catalunya destina per crear ocupació.

La cloenda de l’assemblea l’han fet el comissari d’Economia Social i Cooperativa, Jordi Via, i el nou director general d’Economia Social, tercer sector, cooperatives i autoempresa, Josep Vidal.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*