El sector de les TIC prepara mobilitzacions després de 8 anys amb les taules salarials congelades

Els sindicats convoquen a Barcelona el 8 de novembre una concentració de treballadores i treballadors d'empreses informàtiques, consultoria i enquestes d'opinió

Redacció
 
 
 
Convenio_TIC Madrid foto: CCOO

Convenio_TIC Madrid foto: CCOO

El sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) pot ser el pròxim a experimentar un conflicte laboral a causa del conveni estatal d’aquest àmbit. Contra el que es podria pensar, les noves tecnologies no són sinònim d’un sector laboralment atractiu. Des de fa anys els seus treballadors denuncien condicions laborals cada cop més degradades: les noves tecnologies són un àmbit amb una ocupació precaritzada, llargs horaris i salaris baixos.

Els sindicats denuncien que a les TIC les taules salarials fa vuit anys que estan congelades. Les categories professionals estan desfasades i existeix una distància molt gran entre les exigències de qualificació exigides i els salaris que reben els treballadors.

El conveni TIC engloba les empreses de serveis informàtics, consultoria i enquestes i mercats d’opinió. A tot l’Estat espanyol, agrupa unes 13.000 empreses, la majoria de les quals són petites i mitjanes. L’ocupació calculada és d’unes 200.000 persones, amb un creixement de l’ocupació del 9% anual, segons CCOO.

Dijous 26 d’octubre, es va presentar davant el Servicio Interconfederal de Mediación y Arbitraje (SIMA) una sol·licitud de procediment de mediació davant  del bloqueig de la negociació de la XVII conveni col·lectiu estatal d’empreses de consultoria i estudis de mercat (TIC) per part de les patronals, diu el sindicat.

A Barcelona els sindicats, amb CCOO al capdavant, ja han convocat la primera mobilització. Serà el 8 de novembre a la plaça de les Glòries de Barcelona entre les 10 i les 12 del matí. A prop d’aquest indret hi ha diverses empreses de l’àmbit informàtic, situades al barri proper Barcelona arrova 22, cosa que fa pensar als organitzadors que la concentració tindrà un seguiment significatiu. Abans, el 3 de novembre hi ha anunciades altres accions en ciutats importants, com Madrid, Màlaga, Sevilla i València.

Si finalment les mobilitzacions previstes no mouen la posició de la patronal, els treballadors de les TIC es plantegen per al desembre una vaga a tot el sector.

L’àmbit de les TIC no té un gruix important d’afiliació sindical. En total, segons les dades vinculades al conveni, hi ha 3018 delegats, dels quals gairebé la meitat, 1.436 són de CCOO, afirma el sindicat.

Com  passa en altres sectors, les grans empreses no estan englobades en el conveni sectorial perquè tenen els seus propis acords laborals, sovint superiors al general.

Un fenomen que es dóna molt a les TIC, igual com passa en altres sectors és la subcontractació en cadena, de manera que les condicions laborals dels treballadors, la  majoria dels quals amb alta qualificació, es degraden fins a situar-se per sota de les de persones amb menor formació.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*