Entrevista

Francisco Garrobo: «amb la meva detenció durant la vaga del 14N es pretenia escarmentar al barri i al 15M»

El 19 de novembre es jutja a la Ciutat de la Justícia Francisco Garrobo i a Carles, per la seva participació en la vaga general de 2012. Us oferim l'entrevista feta el setembre de 2015 a l'activista veïnal

Tomeu Ferrer
 
 
 
Francisco Garrobo sempre s'ha implicat en les lluites veïnals de Nou Barris

Francisco Garrobo sempre s’ha implicat en les lluites veïnals de Nou Barris

Francisco Garrobo és un jove que està a punt de complir els 30. Des de fa anys està vinculat a moviments socials i reivindicatius i a la vida associativa de Nou Barris. De resultes de la seva participació en la vaga general del 14 de novembre de 2012 la justícia li demana més de quatre anys de presó. El seu cas s’assembla molt a altres originats en aquella vaga, que han estat jutjats i absolts, tot i que se’ls demanaven penes molt dures.

Com t’has vist embolicat en aquest cas?

Bé, això li pot passar a qualsevol. El 12 de novembre participava en un piquet que tradicionalment fem a Nou Barris. Més que un piquet es pot dir que era una manifestació, érem més de mil persones i era un grup veritablement unitari. Hi havia des dels sindicats des de la UGT fins a la COS, des del PSC fins a la CUP, estava també el 15 M fins a les associacions de veïns, de joves.

Això era durant el matí de la vaga general. HI va haver cap incident en el qual t’haguessis vist embolicat?

Era un piquet molt important, gairebé més de mil persones. Dels més grans de Barcelona. Vam baixar cap al Corte Inglés de la Meridiana. Allà vaig posar un adhesiu. Vaig sortir i vaig veure com volien tancar la reixa. Hi va haver un cert enrenou i es van trencar un o dos vidres. Jo ja no hi era. No va passar res, ni cap identificació policial, ni cap càrrega ni res.

A veure, hi va haver moments de tensió, de violència en el vostre piquet?

Res de res, potser una pintada, algun crit, però res més del que es fa habitualment en les vagues generals. Vam anar per Meridiana i quan vam arribar a la Ronda de Dalt, la vam tallar, com es fa sempre i allà va quedar el piquet tan tranquil. Després la policia va seguir al Carles Hernández, que és l’altre al qual han implicat. El van detenir.

I a tu, com et van detenir?

A mi ningú em va dir res. Va ser l’endemà, quan van venir a casa. Van trucar a la porta a les vuit del matí. Allà estaven els mossos, que em van dir que estava detingut per participar en la vaga general i em van dur a la comissaria.

Després et devien interrogar? No?

Si, em van començar a preguntar, però no vaig voler respondre.

I d’aquí vas passar a disposició judicial

Sí, allà em van portar davant de la jutgessa després de passar una tarda i nit al calabós. La jutgessa és la mateixa que la del 4F, i les preguntes que em va fer em van semblar molt absurdes. Per exemple, els dies de vaga general jo duc sempre una bandera republicana al coll, també ho faig el 14 d’abril. A més, el 14 de novembre feia un fred de collons i jo duia un mocador palestí que em tapava la boca. Doncs, la jutgessa em preguntà si em tapava perquè no em reconegués la policia, quan feia un fred que pelava!

I et va fer altres preguntes, suposo per veure si tenies a veure amb els fets dels quals podies ser acusat..

Tota l’estona les qüestions anaven en la línia d’esbrinar si jo era l’autor intel·lectual dels fets. Em preguntaven si jo dirigia als que havien estat al piquet. Volien saber si jo manava a la gent. Jo ho vaig negar tot, no manava res, sobretot perquè la manifestació era cosa dels sindicats i jo hi participava com a part del 15M.

Què feia pensar a la jutgessa i el fiscal que lideraves la protesta?

Sí, em van mostrar fotos on se’m veia amb la cara coberta pel mocador, perquè a les 9 del matí feia fred, i que també hi havia imatges que mostren que parlo amb diverses persones a la Meridiana. En síntesi, aquestes eren les suposades proves de la meva autoria intel·lectual. Era absurd, perquè al mateix temps jo duia, com sempre, una republicana lligada a l’esquena, com pretenien que liderés res amb aquesta marca a sobre?

Francisco Garrobo durant l'entrevista

Francisco Garrobo durant l’entrevista

Em crida l’atenció això de l’autoria intel·lectual. És concretament aquesta l’acusació?

Em van acusar de ser autor intel·lectual dels fets. Insistien a preguntar-me també si coneixia qui era la gent que havia trencat els vidres i si jo dirigia la manifestació. En concret em culpaven de ser el responsable d’amenaces, de desordres públics i contra la seguretat vial, per haver participat en el tall de la Ronda. Jo ho vaig negar, sobretot perquè la manifestació la portaven els sindicats i jo estava amb el 15M. Participàvem però no lideràvem la manifestació, ni de bon tros.

Quan et comuniquen que t’acusen de ser el líder dels fets?

Jo ho sé després. M’acusen d’haver inspirat tot el que va succeir al barri: amenaces, desordres públics i també m’acusen d’un delicte contra la seguretat vial vinculat amb el tall de la Ronda de Dalt.

El tall havia de ser multitudinari..

Fàcilment podien ser 500 o 600 persones, perquè quan s’arriba allà molta gent ja ha marxat.

I amb aquestes acusacions et van enviar cap a casa?

Pel que m’ha arribat, la jutgessa em volia aplicar el mateix que a Isma i Dani.

Explica’t, la jutgessa que va instruir el teu cas era Carmen García Martinez?, la mateixa del cas de l’Isma i el Dani, i el 4F?

Sí, era la mateixa jutgessa.

Perdona, deies que us volien aplicar el mateix que al Dani i l’Isma?

Vull dir que pel que per via dels advocats m’arriba, es pretenia originalment aplicar-me la presó preventiva, però després van tirar enrere, perquè es van adonar que jo en aquells dies era candidat del partit www.pirates.cat i, potser van entendre que empresonar-me hauria tingut una lectura potser política.

Bé, per uns motius o per altres, al final quina és la petició penal que us demana tant la jutgessa com la fiscalia?

En total em demanen quatre anys, tres per això que per entendre’ns, seria ser autor intel·lectual i un any més per un suposat delicte contra la seguretat vial. A més, em reclamen 7.500 euros per responsabilitat compartida amb el Carles, cosa que suposa que en total la valoració dels danys passa dels 15.000 euros entre els dos, per les pintades, els vidres del Corte Inglés i el tall de trànsit. Ara bé jo crec que no es van produir danys per aquesta quantitat, perquè les úniques coses que van passar van ser els vidres i unes pintades al vidre de l’autobús.

Perdona, en l’acusació es justifica aquest concepte d’autor intel·lectual, que sobta a primera vista.

És que l’acusació amb aquest argument serveix per culpar-me de fets tant si hi era com si no hi era.

El judici oral quan se celebrarà?, perquè estem parlat d’uns fets que van passar fa gairebé tres anys

Sembla que el judici podria veure’s a principis de l’any vinent. La instrucció està feta i estem en el període d’al·legacions.

Un detall, l’acusació qui la sustenta?

La part acusadora la porta la Generalitat junt amb la fiscalia. La Generalitat demana una mica menys que l’acusació pública, crec que són tres anys i alguns mesos i menys diners. De fet l’Ajuntament de Barcelona no va presentar denúncia, perquè va entendre que no s’havien fet destrosses en el mobiliari urbà que justifiquessin una acció judicial.

Què us sembla que la Generalitat mantingui l’acusació?

Bé, nosaltres intentarem que abans que es facin aquestes eleccions els partits polítics d’esquerra i els que poden governar a Catalunya o tenir influència en qui governi, es posicionin en aquest cas. Estaria bé que es fes una cosa semblant al que va fer en el seu moment l’Ajuntament de Barcelona.

Una cosa que no em quadra, a tu, sent una persona coneguda al barri i fàcilment identificable, per dur la bandera republicana a sobre, no et detenen fins l’endemà dels fets, tens alguna teoria al respecte?

D’entrada és curiós, perquè em consta que la investigació sobre la meva persona dura menys de dotze hores. I no em detenen fins gairebé 24 hores després de passar els fets, objecte de la denuncia. A mi em sembla que aquest desfasament en el temps tenia un motiu, el que volien els mossos era portar-me davant d’aquesta jutgessa, potser van saber que estaria de guàrdia l’endemà de la meva detenció. Això és el que ha passat amb Isma i Dani i ha passat amb tothom. Aquesta jutgessa és la que ha acabat instruint temes molt complicats per als mossos, i això és així perquè els interessa!

Perdona, per clarificar, del que em dius es pot deduir que o els mossos o qui políticament els manava hi havia intenció de fer que els vostres casos els tractés una funcionària determinada..

Pensa que en molts pocs casos s’han produït detencions un dia després de la vaga general, normalment es fan en el mateix dia o quan s’han fet les investigacions. I a més, sense cap risc de fuga ni res, la pregunta és perquè em detenen l’endemà, el motiu és que volien aplicar-nos una presó preventiva, igual com al Carles. A més, van agafar una persona de la CUP i de la CGT, i jo era una persona del 15M del barri, van intentar agafar dos caps de turc per fer el mateix que a l’Isma i el Dani.

Un escarment?

Sí, el que va passar és que vaig tenir la sort que estava en una llista electoral, i era representant a la junta electoral. En fi, vam tenir una sort que no van tenir l’Isma i el Dani i per això ens vam deslliurar d’estar un mes en presó preventiva.

En el context de fa tres anys potser val la pena recordar que CiU havia governat amb el suport del PP a Catalunya..

El que queda clar és que la vaga general es va convocar contra la reforma laboral que va votar també CiU, i que fins i tot va empitjorar en el seu contingut en relació amb els treballadors. I aquella vaga general es va caracteritzar per la duresa com va ser combatuda especialment a Catalunya.

La resposta dels veïns de Nou Barris a la vostra detenció quina va ser?

No deixar-me dormir tota la tarda i nit de la meva detenció del soroll que feien demanant la nostra llibertat davant dels calabossos. La gent que va venir va ser especialment la que forma el teixit associatiu del barri. Pensa que a la comissaria van venir botiguers, quan molts cops s’intenta posar aquest col·lectiu en contra dels vaguistes. Al barri precisament hi havia l’acord de no buscar brega amb els petits comerciants i només hi va haver pressió a grans superfícies.

Quina lectura faries de la teva detenció i per extensió de la del Carles?

Crec que va voler ser un escarment. Un escarment al barri, també al 15 M i als sectors més combatius. Es volia també escarmentar a les noves generacions. Ja se sap que Nou Barris els posa nerviosos, es diu que quan Nou Barris esternuda, Barcelona es constipa, i això els que tenen el poder ho tenen clar.

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. Campanya en suport a @FGarrobo, encausat per la Vaga General del #14N | La Floresta Indignada Actua
  2. Jutgen dues militants de CGT per participar en un piquet el 29M a Barcelona
  3. Jutgen dues militants de CGT per participar en un piquet vaga general 29M a Barcelona, que tenen judici el 6, 7, 8, 9 i 13 d’octubre | CGT AGE Girona

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*