El primer trimestre de 2014 la pobresa energètica va causar a Catalunya el 60% dels morts en incendis a llars

Un informe de la UGT-Bombers alerta de l'augment de víctimes en habitatges amb connexions irregulars o estufes i calderes en males condicions

Tomeu Ferrer
 
 
 
Un habitatge sense bombeta (c) Pablo Tosco

Un habitatge sense bombeta (c) Pablo Tosco

De les 10 víctimes mortals en incendis a la llar registrades a Catalunya durant el primer trimestre del 2014, un total de 7 es poden atribuir directament o indirecta als efectes de la pobresa en general i d’aquestes 6 a la pobresa energètica, segons un estudi realitzat per UGT-Bombers amb la col·laboració amb l’observatori DESC.

L’agrupació de bombers del sindicat a Catalunya ha alertat en un manifest de l’augment de víctimes fruit de la pobresa energètica, que es produeixen fruit d’incendis a la llar. Per això planteja accions com fer que les administracions detectin, quantifiquin i tipifiquin aquests casos per combatre les seves conseqüències i evitar així aquests incendis.

Diversos països han posat el fil a l’agulla per lluitar contra els efectes de la falta de subministrament tant d’electricitat com aigua potable.

Antoni del Río, portaveu de Bombers-UGT, explica “l’any 2012 vam demanar al conseller d’Interior, Felip Puig, que l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) informés sobre les xifres de suïcidis. El diputat David Fernàndez va fer la pregunta al Parlament. En aquell moment es va dir que no es feien públiques aquelles dades perquè es podia produir un efecte crida. Finalment es van recollir i entre els anys 2013 i 2014 es va veure que l’increment de suïcidis, segurament relacionats amb la crisi, havia estat del 40%”.

De la mateixa manera, quan els bombers van a apagar un incendi en una llar l’informe que realitzen, un cop acabada la feina, no esmenta en cap lloc la situació socioeconòmica que a primer cop d’ull es pot observar. “Només es consigna si s’ha produït un incendi a la llar sense entrar en més detalls, alguns dels quals es poden veure directament, com que l’escomesa de la llum està connectada de forma presumptament il·legal, o si en un habitatge incendiat hi havia una estufa en males condicions”, assegura. Com que aquests fets no queden reflectits, no surten a les estadístiques i difícilment des de les administracions es prenen mesures per endreçar els problemes si oficialment no existeixen, afirma Ríos.

El 2015, segons els bombers de la UGT es va registrar un hivern amb temperatures suaus i malgrat això, en el conjunt de l’any van morir 13 persones en incendis a la llar. Aquell mateix any les intoxicacions per CO2 com a conseqüència de la mala combustió de les calderes sense revisions preceptives o manipulades a casa. La Generalitat mai va vincular aquestes morts amb situacions de vulnerabilitat, afirmen.

Ancians escalfant-se amb papers de diari

Ríos treballa al parc de bombers de Badalona. En aquesta ciutat hi ha barris on a simple vista queda clar que es donen situacions irregulars, com la connexió il·legal a la xarxa elèctrica. “Hem vist, assistint a un incendi domèstic i vist com en una escala totes les llars tenien connexions il·legals a línies exteriors”, afirma. En aquest sentit explica que la pobresa ha disparat situacions com ocupacions il·legal o habitabilitats precàries que deriven en riscos elèctrics com a conseqüència d’instal·lacions defectuoses, d’escomeses sense protecció adient, de sobrecàrregues d’instal·lacions i d’electrocucions.

Els bombers es troben, a vegades, amb casos flagrants. Sense donar més detalls, Ríos explica: “un dia ens vam trobar una parella d’ancians morts en una casa a la qual els hi havien tallat tots els subministres. L’incendi s’havia produït perquè cremaven diaris per intentar escalfar-se”.

En una mirada més general els bombers recorden que a partir de la crisi i l’augment desbocat dels preus de l’electricitat a Catalunya, el 10% de la població no pot mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada. L’any 2012 l’Observatori de la Sostenibilitat calculava que aquest tipus de pobresa provocava a Espanya més de 2.300 morts l’any. I encara més, l’any 2015, segons el congrés català sobre la pobresa energètica, a Catalunya hi havia 645.000 llars amb dificultats per tenir una temperatura correcta. La xifra registrava un augment de 260.000 persones en aquestes condicions en només dos anys.

Llei recorreguda al Constitucional

El sindicat reconeix que la Generalitat ha intentat amb la llei 24/2015 regular la protecció dels consumidors més vulnerables, però aquesta llei, la primera del seu tipus a l’Estat, ha estat recorreguda al Tribunal Constitucional. Existeix, això no obstant, normativa elaborada pel govern català, que procura mantenir el subministrament de les llars més pobres, “però, les condicions imposades i la lentitud administrativa fa que aquestes mesures no solucionin el problema de la pobresa energètica i siguin considerades per les entitats del sector com a mesures de cara a la galeria”.

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. ¿Por qué? | autoresvarios
  2. Fallece una anciana en Reus al incendiarse su casa tras dos meses sin suministro eléctrico
  3. Fallece una anciana en Reus al incendiarse su casa tras dos meses sin suministro eléctrico | Vendetory Noticias

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*