CCOO denunciarà Iveco pel suïcidi d’una treballadora després de la difusió d’un vídeo sexual

El sindicat ha comunicat que l'empleada "estava sent assetjada per un company" i que l'empresa ho sabia i "no va fer res per evitar-ho"

Laura Olías
 
 
 
Façana de la fàbrica d'Iveco a Madrid foto: CCOO

Façana de la fàbrica d’Iveco a Madrid foto: CCOO

Comissions Obreres ha anunciat que denunciarà l’empresa Iveco davant la Inspecció de Treball per la mort d’una de les seves treballadores, que segons va avançar el programa televisiu Espejo Público, es va suïcidar el passat dissabte després de la difusió d’un vídeo sexual entre els seus companys de treball. El sindicat sosté que l’empleada “estava sent assetjada per un company” i que l’empresa ho sabia des de dijous passat “com a mínim” i “no va fer res per evitar-ho”.Eldiario.es va contactar  dimarts amb Iveco i fonts de la companyia van demanar “prudència” davant la investigació policial del cas i van preferir no donar cap declaració al respecte. Després del comunicat de CCOO, en què acusen l’empresa de no haver activat el seu protocol contra l’assetjament sexual, des d’Iveco insisteixen que de moment no es pronunciaran sobre el tema.

CCOO ha difós un comunicat sobre els fets, en què transmet el condol als familiars i coneguts de la víctima, que estava afiliada al sindicat. Segons la nota, hi va haver “inacció de l’empresa automobilística, que es va negar a activar el protocol quan va saber el que estava passant a l’interior de la factoria”.

El sindicat explica que “la dona estava sent assetjada per un company”, que va ser el que presumptament va difondre les imatges entre la plantilla. Dos companys, membres de CGT, van relatar ahir al programa Espejo Público que el vídeo era antic i que la treballadora estava molt afectada per la seva difusió.


Susana Martín, de CGT, va afirmar a aquest programa que divendres la dona, que ara estava casada i era mare de dos nens, va patir un atac d’ansietat i “va haver de marxar de la fàbrica perquè no aguantava la pressió, tant d’aquí com del seu entorn familiar”.


Fonts de CGT consultades per aquest mitjà van demanar finalment ahir a la tarda “prudència”, atès que les causes de la mort s’estan investigant, i van preferir no pronunciar més sobre el cas en els mitjans de comunicació. Una postura que també van reflectir en un comunicat difós per la secció sindical de CGT a Iveco.

Per part d’UGT han compartit el seu condol amb la família, però no es pronuncien sobre el cas, que insisteixen que està sent encara investigat per les autoritats: “Esperant que la justícia actuï en conseqüència davant d’aquests gravíssims i dolorosos fets, i per respecte a la família, la Secció Sindical no participarà de polèmiques ni entrarà en debats que no beneficien a ningú, fins que concloguin les investigacions i es dirimeixin les responsabilitats pertinents”.


La dona ho va comunicar a l’empresa, segons CCOO
CCOO sosté que quan va saber d’aquesta situació, “es va posar en contacte amb la seva afiliada i li va explicar les mesures que podia prendre. Li va aclarir que podia sol·licitar l’obertura del protocol per a la prevenció de l’assetjament sexual per raó de sexe a l’empresa o prendre mesures judicials de caràcter civil contra la persona que havia difós les imatges, denunciant els fets per violència de gènere i vulneració de la intimitat, entre d’altres”.
Després d’això, el sindicat assegura que la representació de CCOO d’Indústria en la factoria d’Iveco va acompanyar  la treballadora a una reunió amb l’empresa. “Va informar del que havia passat i de la persona que presumptament havia iniciat la difusió d’un vídeo. La companyia va decidir mirar a una altra banda i no prendre cap mesura. Va al·legar que es tractava d’un assumpte personal i no d’àmbit laboral”.

Per això, i atès que CCOO entén que el cas s’enquadra en l’assetjament sexual, denunciarà el cas davant la Inspecció de Treball. “El sindicat creu que la manca de resposta de l’empresa va provocar un incompliment de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes”, recull el comunicat.
Amb la informació que va traslladar la dona i la representació sindical a la companyia, CCOO considera que “no va avaluar el risc ni va prendre mesures preventives” necessàries per al cas, “de manera que va incomplir la Llei 31/95 de Prevenció de Riscos Laborals, amb el lamentable resultat de la mort de la treballadora”.
L’organització sindical també denunciarà aquesta qüestió davant la Inspecció de Treball “perquè es consideri accident de treball i es prenguin totes les mesures laborals i penals que garanteixin que no tornin a produir-se aquestes circumstàncies”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*