El comitè d’empresa de Nestlé a Girona ha convocat una vaga de dues hores a l’inici de cada torn el pròxim 14 de maig per exigir a la multinacional el desbloqueig de la negociació del conveni col·lectiu.
Els sindicats i l’empresa estan enrocats des de fa més d’un any després que caduqués el conveni el març de 2023. El bloqueig es va iniciar després que l’empresa decidís unilateralment eliminar la clàusula de revisió salarial. Ara la principal reivindicació de la plantilla és evitar la pèrdua de poder adquisitiu i exigeixen una millora de la proposta econòmica de l’empresa.
Els treballadors també reclamen propostes socials del conveni com millorar la gestió del calendari anual, aturar el pont de Nadal a tota la fàbrica, augmentar les dietes o un augment del plus d’absentisme.
Reunió amb la direcció de Nestlé Espanya
Per desbloquejar les negociacions, demà es reuniran el secretari general de la Secció Sindical Intercentres de CCOO i un delegat de la planta de Girona a Madrid amb la direcció de Nestlé Espanya. Entre altres qüestions, s’intentarà desencallar el conveni col·lectiu de la fàbrica de Girona i evitar el conflicte. Des del comitè d’empresa insten un cop més a “l’empresa a canviar l’estratègia i a acceptar la proposta econòmica i la resta de conceptes socials per mantenir la pau social a la planta de Girona”.
Els treballadors es tornen a mobilitzar per a pressionar a l’empresa. “Ens neguem a ser cada vegada més pobres”, afirma Lluís Parra, coordinador Secció Sindical Estatal UGT Nestlé Espanya. Els sindicats demanaven un augment salarial del 4% el 2023, 2024 i 2025, a més de la clàusula de revisió salarial amb data de desembre. Per tenir una millor conciliació, reclamaven que quedi fixat per conveni una reducció de la jornada laboral a 39 hores, tot i que el Govern pretén reduir la jornada màxima a 37,5 hores el 2025.
Altres reivindicacions de la plantilla són que l’empresa sigui més flexible amb els treballadors administratius que poden fer teletreball, ja que fins al moment només es permet un dia. Pel que fa als permisos, demanen que es gaudeixin per dies laborables i no naturals, i defensen que hi ha jurisprudència anterior que avala la proposta. També reivindiquen que hi hagi més flexibilitat per escollir vacances els mesos de juliol i agost “ja que no treballem amb productes estacionals com gelats”. Per als treballadors més grans, demanen buscar mecanismes perquè la plantilla es pugui jubilar als 59 anys.