Els sindicats amb presència a General Electric-Alstom convoquen vaga de 24 hores i diverses concentracions per oposar-se al pla de la multinacional que pretén eliminar 400 llocs de treball del grup.
L’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) va ser presentat als sindicats el 9 de maig passat després d’un procés de consultes a àmbit europeu. Com es tracta de diferents empreses dels expedients tindran tempos diferents. L’ERO global implicarà el tancament de dues instal·lacions del grup, la de Cornellà que produeix turbines hidroelèctriques i la de Buñuel (Navarra) que realitza quadres elèctrics. A més, el pla preveu fortes tisorades a Barcelona, a Noblejas (Toledo) i en diversos parcs eòlics dispersos pel país.
Els sindicats, a més de la vaga de 24 hores han convocat dues concentracions aquest dijous a Madrid. Una davant la seu de General Electric, al carrer Josefa Valcárcel a les 10,30 del matí i la segona a les 12,30 davant l’ambaixada de les Estats Units al carrer Serrano, segons Susana Rodríguez de Medina, vicepresidenta del comitè d’empresa.
El pla de reestructuració és fruit de l’adquisició per General Electric de part del negoci i activitats energètiques de la multinacional franco – anglesa, Alstom. El grup nord-americà va anunciar just després de l’adquisició, el gener passat, una forta retallada de les activitats de l’antiga Alstom a Europa. Inicialment la retallada comunicat va ser de més de 10.000 persones, xifra que s’ha reduït a 6.450. A Espanya la primera valoració suposava eliminar 512 llocs de treball dels aproximadament 700 del grup. Ara la xifra s’ha situat en els 400 anunciats, encara que els sindicats esperen que la quantitat es redueixi fruit de la negociació.
Segons el contingut del pla, General Electric pensa tancar la factoria de Buñuel, on treballen 97 persones. La planta de Cornellà també es tanca. La seva plantilla passarà de 74 a 6 persones que es traslladessin al centre que el grup té a Bilbao. També es preveu el tancament de la planta de Noblejas, a Toledo, segons fonts sindicals.
Pel que fa a la planta de Barcelona, on Alstom Wind tenia la seu mundial de la seva línia de disseny i recerca d’aerogeneradors, la retallada plantejada és de 110 persones, una xifra que redueix la previsió inicial de 230 baixes d’una plantilla de 480 operaris, la majoria dels quals enginyers de molt alta qualificació.
La seu mundial de les activitats eòliques passarà de Barcelona a Nantes, a França El canvi es considera com una concessió de la multinacional General Electric al govern gal per aconseguir que aquest donés el seu vistiplau a la venda de l’empresa.
L’empresa en el seu pla ha fet una valoració mínima de l’activitat productiva d’Alstom a Europa, segons CCOO. En la rèplica, el sindicat ha defensat que s’ha fet una fotografia fixa de la demanda d’energia, quan la previsió real seria apostar per l’increment de la generació especialment en l’àmbit de les renovables. En aquest sentit reclama també l’elaboració d’un pla industrial per a les activitats afectades.