Aquest divendres 18 se celebra la segona jornada de vaga a l’empresa Douglas després que ja es fes una primera jornada al magatzem de Madrid el passat dilluns 14 de març. El motiu? La decisió de la marca d’acomiadar 1.000 persones.
A Catalunya l’afectació dels acomiadaments serà de 64 persones de les 80 que hi treballen. També el tancament de 10 botigues, deixant-ne només dues a Barcelona, de les 12 que té obertes la marca Douglas a tot Catalunya. Amb tot, donat que en l’àmbit de l’estat espanyol la decisió de Douglas és aplicar un ERO a 1.000 persones i empitjorar les condicions de 600 més, el sindicat ha iniciat un procés de mobilitzacions. Així, a Barcelona es concentraran durant la vaga d’aquest divendres 18 a la botiga que hi ha al centre comercial de l’Illa Diagonal d’11 h a 12.30 hores.
El dia 3 de març Douglas informava la representació sindical d’iniciar un ERO per acomiadar 1.000 treballadors i treballadores i l’obertura d’un article 41 d’Estatut dels Treballadors la finalitat del qual seria la de modificar el sistema d’incentius a la botiga i els horaris al magatzem.
En aquella setmana marcada a més pel 8 de març, des de CCOO volen posar de manifest la topada que aquest fet significa per a l’ocupació femenina, ja que el percentatge global de dones a l’empresa és un 86% i Douglas vol acabar amb dos terços del total d’aquesta plantilla, tancant 136 botigues de les 202 que queden a nivell estatal.
Eva Ruiz, delegada de CCOO Serveis del sector de drogueries i perfumeries a Catalunya, explica que aquest seria el tercer Expedient de Regulació de l’Ocupació (ERO) en quatre anys. Si bé des del sindicat entenen que la decisió és irreversible, treballaran perquè l’impacte no sigui tan gran. Ruiz apunta que “no se li pot posar nom a la mala gestió de la directiva de Douglas, una marca que ha passat de ser de les primeres a estar a la cua”. I és que en aquest sentit, des de CCOO revelen que l’empresa tenia un salari mitjà brut fix anual el 2020 per al consell de direcció de 131.000 euros anuals, mentre que el salari mitjà brut fix anual el 2020 a la resta de personal va ser de 17.905 euros. Amb tot, l’empresa ha passat de ser la primera companyia en perfumeries a ser la cinquena actualment.
La delegada reconeix que la majoria de les empreses del sector “estan ressentides després de la pandèmia, ja que van estar tancades i remuntar costa una mica”. Però, en el cas de Douglas, i després de l’ERO de l’any passat, “això no s’ho esperava ningú”, perquè “s’està mantenint el sector i cap està demanant res”.
En el cas de Douglas, aquest és el tercer ERO que l’empresa proposa i executa en els últims quatre anys. L’any passat va tancar 591 botigues a tot l’estat al·legant causes de baixada de producció tot i poder acollir-se a la fórmula dels ERTO encara vigents. L’anterior, abans de la pandèmia, també aprofitava per suprimir els complements salarials, modificar els descansos setmanals i canviar el sistema de rotació de torns.
Les negociacions per aquest tercer ERO començaran amb la constitució de la taula de negociació el pròxim 21 de març, però Ruiz diu que encara no es coneixen els integrants. Durant els 30 dies a nivell legal que duren aquests diàlegs, des del sindicat diuen que faran feina al respecte totes les setmanes i que no permetran que Douglas “utilitzi aquests processos per precaritzar les condicions laborals i es passi a la feina low cost i que la transició digital es faci a costa de les persones”.