Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Un total de 646.000 persones, 1 de cada 4, de la diòcesi de Barcelona pateix exclusió social, cosa que representa que la demarcació eclesiàstica de Barcelona se situa en aquest aspecte per sobre de la mitjana de Catalunya i Espanya. Segons el director de Càritas, Salvador Busquets, els municipis com Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà o Santa Coloma concentren un major nombre de situacions d’exclusió, això vol dir que aquestes localitats són les que pateixen una incidència més gran en aspectes clau com precarietat labora, dificultats per accedir a l’habitatge o l’acollida de persones migrants.
Les dades sorgeixen de l’informe de la Fundació FOESSA sobre l’exclusió i el desenvolupament social de la diòcesi de Barcelona, presentat per Càritas en roda de premsa.
En la roda de premsa s’ha fet èmfasi en el fet que l’exclusió social és multidisciplinar. Així s’afirma que 1 de cada 3 persones (prop d’un milió de persones) tenen dificultats per accedir o mantenir un habitatge digne, cosa que s’afegeix a la precarietat laboral que està creant el nostre mercat de treball (on 1 de cada 3 contractes duren 7 dies o menys). A més a més, un 4% de la població (100.000 persones) viu en llars sense una alimentació bàsica i el 13% de la població (352.000 persones) han
deixat de comprar medicaments i seguir tractaments per problemes econòmics, segons ha detallat Míriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona. Aquesta tècnica ha abundat en el fet que que l’exclusió social dels infants, que se situa en el 27%, i que les dones,
les famílies nombroses i les famílies monoparentals són les que tenen un major risc de caure en l’exclusió social. “Les dificultats econòmiques severes durant la infància deixen una marca profunda, i patir aquestes dificultats pot multiplicar per 2 la probabilitat de caure en la pobresa o l’exclusió en l’etapa adulta”, ha explicat Feu.
La responsable d’anàlisi social de Càritas Barcelona ha recordat que vivim en una societat cada vegada més deslligada i desvinculada, i que si bé la renda mitjana a Catalunya ha augmentat un 2% en els deu darrers anys, la renda de les persones amb menys recursos ha caigut un 9%.