L’activitat del menjador social de Navas, propietat de l’Ajuntament de Barcelona però operat per l’empresa Eurest, estava en risc fins fa pocs dies. L’operadora, que forma part del grup multinacional Compass Group, va anunciar a finals del mes de gener un expedient de regulació d’ocupació que afectava 263 persones a Catalunya.
L’ERO s’emmarca en un context d’acomiadaments que no només afecten la resta de l’Estat espanyol, sinó que la reducció de plantilla afecta diferents països d’Europa. En aquest sentit, hi ha centenars d’acomiadats a les plantilles d’Eurest a Portugal, Luxemburg o Bèlgica. L’empresa ho explica pels efectes de la pandèmia als seus comptes.
De tota manera, i segons fonts de la Confederació Nacional del Treball (CNT), el comitè d’empresa ha arribat en els darrers dies a un acord amb l’empresa per reduir el nombre d’afectats per l’ERO a Catalunya de 263 a 149 acomiadats. Segons la mateixa font, la negociació del cas català ha anat per una via independent a la de la resta de l’Estat. Entre els serveis que podrien veure’s afectats hi ha la cafeteria del Parlament, el menjador d’HP a Sant Cugat o el nou Hospital Zendal de la Comunitat de Madrid.
El comitè d’empresa ha arribat a un acord amb l’empresa per reduir el nombre d’afectats per l’ERO a Catalunya de 263 a 149
L’acord no ha estat anunciat encara pels tres sindicats que formen part de la representació oficialitzada dels treballadors -UGT, CCOO i CNT-, però fonts de la CNT asseguren que s’hi va arribar el passat dilluns. La UGT, quan Eurest va anunciar l’ERO, va recordar que l’empresa s’ha beneficiat dels ERTO al llarg de la pandèmia i rebutjava els acomiadaments i “exigia que l’empresa fes ús dels ERTO als centres on la caiguda del servei és conjuntural”.
La CNT, per la seva part, expressa que “tenim accions planificades si es produeixen els acomiadaments”. Entre altres mobilitzacions, s’estan plantejant fer una vaga als centres on tenen més treballadors afiliats. “No només impugnarem judicialment l’ERO, sinó que incrementarem el conflicte sindical”, assegura una treballadora del menjador social de Navas.
Eurest és la firma de restauració i menjadors del grup multinacional Compass Group, que també opera en l’àmbit de la neteja o el manteniment. El seu capital és propietat de fons d’inversió, entre els quals hi ha BlackRock, la major gestora de fons a tot el món.
El menjador de Navas, fora de perill
Fonts del sindicat anarquista, que al seu temps es basen en fonts de CCOO presents en la negociació amb l’empresa, expliquen que finalment el menjador social del barri de Navas de Barcelona no es veurà afectat per l’ERO. Tampoc l’altre centre on la CNT té una alta afiliació entre la plantilla i que inicialment estava als plans d’acomiadament, com és el tanatori Sancho de Ávila, propietat de Mémora Servicios Funerarios. “Les accions que hem generat haurien servit per frenar l’absurditat de posar-nos a l’ERO”, asseguren. Amb tot, esperen la confirmació oficial de l’empresa.
La CNT “no concebia que fos possible” que l’ERO afectés els dos centres on tenen més representació. “Més enllà que el nostre sindicat no pacta cap acomiadament, és incoherent que una multinacional present a tot el món i amb beneficis milionaris apliqui un ERO”, diuen. En el cas concret del menjador social, asseguren que no es plantejaven treballar amb menys personal de l’actual “per una qüestió de dignitat de classe i perquè tots els llocs de treball són necessaris al dia a dia”.
La CNT denuncia “vulneració de llibertat sindical”
El sindicat roig-i-negre, que representa tota la plantilla d’un dels centres inicialment afectats i la meitat d’un altre, se sent exclòs del procés de negociació, del qual li hauria agradat format part tot i que no formen part, de forma voluntària i per ideologia, del comitè d’empresa. Asseguren que els han vulnerat la llibertat sindical perquè “en cap moment l’empresa va avisar la secció sindical ni el sindicat de l’ERO”.
“És incoherent que una multinacional present a tot el món i amb beneficis milionaris apliqui un ERO”, diuen fonts de la CNT
Però no només es lamenten de la poca comunicació amb l’empresa, sinó també amb l’Ajuntament de Barcelona, propietari del menjador social. Segons una afiliada i treballadora, cada cop hi ha més conflictivitat perquè “Eurest incompleix sistemàticament el conveni laboral, el plec de condicions amb l’ajuntament i no respecte dels acords sindicals amb la CNT”.
En aquest sentit, la treballadora explica que fa uns anys “hi havia millor comunicació amb l’ajuntament”, però “des de fa un any informem dels incompliments i no tenim resposta”. Assegura que “hi ha hagut alguna amenaça tonta dels responsables de l’Ajuntament als d’Eurest, però cap conseqüència ni sanció”. Eurest explota el servei del menjador social de Navas i el de Paral·lel en guanyar el concurs públic d’un contracte pressupostat en 7.110.514€.