UGT vincula l’augment de l’ocupació a l’inici de les temporades turística i agrària

El sindicat destaca que baixa la cobertura de prestacions als aturats que, cada depenen més de les de tipus assistencial i menys de les contributives

Redacció
 
 
 
L'atur creix més en els segments de població més dèbils

L’atur creix més en els segments de població més dèbils

UGT de Catalunya ha valorat la reducció de les xifres d’atur de maig, que s’ha saldat 16.261 persones menys de les que hi havia el mes anterior. La rebaixa del nombre d’aturats la vincula el sindicat amb l’inici de la temporada turística i de les campanyes agràries.

El sindicat destaca diversos aspectes. Un és que la intensitat amb què es redueix l’atur entre les dones és aproximadament la meitat que entre els homes. També indica que El nombre de persones menors de 25 anys desocupades s’ha situat aquest mes en 26.533 joves, 2.090 joves menys en situació d’atur que al mes anterior (-7,30%). Respecte a l’any passat, el nombre de joves en situació d’atur s’ha reduït en un 12,88%, amb 3.922 joves menys aturats.

També es redueix el nombre de persones estrangeres en desocupació: «amb un total de 78.486 persones estrangeres en situació de desocupació, 5.051 persones menys que el mes anterior (-6%) i un 15,1% respecte al mateix període de l’any anterior», afirma UGT.

Però, al mateix temps el sindicat posa l’accent en aspectes crítics: la taxa de cobertura de prestacions torna a reduir-se en 1,41 punts percentuals respecte al mes anterior i se situa en el 54,80%. 192.430 de les persones registrades a les oficines de treball, el 45,20%, no cobren prestació o subsidi per desocupació.

És més: les persones que cobren una prestació assistencial, la renda activa d’inserció o el programa d’activació per a l’ocupació arriba aquest mes al 53,06% del total de les persones que reben una prestació: 123.809 persones amb dret reben una prestació mitjana de 426 euros. La tendència a la disminució del nombre de persones que perceben alguna mena de subsidi procedent de les cotitzacions que ha fet i augmentar la xifra de les que tenen protecció social assistencial s’explica amb el fet que l’atur cada cop és de més llarga durada i els afectats esgoten les prestacions a les quals tenen dret.

En les anàlisis crítiques la UGT hi afegeix que la reducció d’atur va seguida de l’increment de precarietat laboral: amb menys contractes indefinits i més contractes temporals, parcials, de curta durada i amb salaris més baixos.

Tot i valorar positivament la reducció de l’atur, el sindicat assegura que aquests resultats es poden explicar l’estacionalitat de l’ocupació que es crea habitualment durant aquests mesos i està relacionada directament amb l’inici de la temporada turística i les campanyes agràries.

UGT, com fa cada mes, planteja quines haurien de ser les mesures per canviar la situació de l’ocupació.

En primer lloc, el sindicat proposa:

· La derogació immediata de les darreres reformes laborals imposades.

·         L’impuls de mesures actives urgents per fomentar el creixement econòmic i un nou model productiu que generi més ocupació i de qualitat.

·         L’increment de l’SMI fins al 60% del salari mitjà, tal com marca la Carta Social Europea, situant-lo en 1.000 euros.

·         L’aplicació del conveni de sector a les persones treballadores contractades per empreses de serveis integrals per tal d’evitar «l’explotació laboral legal» de treballadors i treballadores.

·         La persecució del frau en la utilització de la contractació temporal amb conseqüències econòmiques dissuasives d’aquesta mala praxi.

·         Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació i reforçar els serveis públics d’ocupació.

·         Garantir la cobertura social de les persones que ja han esgotat les prestacions per desocupació.

·         Agilitar la tramitació parlamentària de la Renda Garantida de Ciutadania per iniciar la seva aplicació com més aviat millor.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*