El Reial Decret Llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del Covid-19, recull les condicions de suspensió dels contractes públics de serveis i subministraments, contractes d’obra i contractes de concessió d’obres, contractes de concessió de serveis i contractes de sectors d’aigua, energia, transports, etc. Garantint la compensació per danys i perjudicis de salaris efectivament abonats per les empreses durant la suspensió, despeses de manteniment de la garantia definitiva dels contractes, de lloguer i manteniment d’equips i maquinària, d’assegurances, etcètera.
També hi ha el decret de la Generalitat del 17 de març, de mesures urgents en matèria de contractació pública, de salut i gestió dels residus sanitaris, de transparència, de transport públic i en matèria tributària i econòmica, adapta el Reial Decret abans esmentat.
Tot i la claredat de les normes, UGT afirma que “ens trobem que moltes empreses, quan comuniquen la suspensió del contracte, en lloc de valorar i reclamar els danys i perjudicis relacionats amb els salaris i la resta de despeses ocasionades, s’apressen a presentar ERTO per suspendre els contractes a treballadors i treballadores”.
Un altre punt que causa indignació a UGT és que des de les empreses s’estigui pressionant els representants dels treballadors perquè acceptin els expedients esmentats amenaçant amb no poder pagar salaris i cotitzacions.
El sindicat de tradició socialista anuncia que durà davant de l’autoritat laboral les empreses que tinguin una “actitud irresponsable” intentant aprofitar-se de la situació presentant un ERTO.
José Antonio Pasadas, secretari Polítiques Sectorials UGT de Catalunya explica que “ens hem trobat amb casos tant en empreses petits com en grans. Una de les més flagrants és Moventis, que té la concessió del transport públic a Lleida. També ens sembla molt incorrecta l’actitud de Shersfood, que té concessions de subministrament a menjadors escolars”.