UGT de Catalunya, i els sindicats en general, han adoptat cada cop més un paper protagonista en els grans debats sociopolítics. Això es veu en la jornada “propostes de fiscalitat a Catalunya” del sindicat de tradició socialista. El subtítol, suggerent, marcava la intenció de la central en obrir la discussió: “Ser ric surt barat”.
L’organització obrera ha fet públiques les seves propostes sobre fiscalitat a Catalunya, conscient que a més de la negociació salarial cal que els sindicats tinguin opinió i propostes no només sobre les despeses públiques sinó com es recapten els fons que s’hi destinen.
La jornada, a la qual han participat més de 200 sindicalistes ha tingut dues parts. La primera ha estat una exposició de les propostes fiscals de la UGT i la segona part ha estat un debat amb representants de les principals forces polítiques.
Laura Pelay, vicesecretària general de l’àrea exterior de la UGT ha estat l’encarregada de sintetitzar la proposta del sindicat en matèria fiscal.
En l’IRPF es vol augmentar el nombre de trams d’aquest impost, passant de 6 a 9. També proposen que les rendes inferiors a 22.000 euros anuals, que no estan obligades a declarar, o es beneficiïn de deduccions fiscals. En aquest mateix sentit advoca el sindicat per eliminar la majoria dels dits beneficis fiscals “perquè aporten regressivitat al sistema”. Els diners estalviats en aquest capítol es dedicarien a finançar més prestacions socials.
En l’impost de successions i donacions la UGT reivindica tornar a la normativa anterior a la reforma de 2009, eliminant el que considera reduccions i bonificacions excessives que han fet enfonsar la recaptació de l’impost.
Sobre l’impost de patrimoni, el sindicat voldria eliminar el mínim exempt, situat ara en 500.000 euros i modificar la tributació de manera que l’impost gravi realment les grans fortunes patrimonials.
Sobre l’impost als casinos, UGT és taxativa en el sentit d’invalidar la normativa de 2014, que implica una recaptació “minsa”, d’un 10%.
un altre punt genèric és el que planteja una revisió a fons dels beneficis fiscals. Es tractaria d’eliminar els que aporten regressivitat al sistema. Els diners no esmerçats en aquest punt servirien per fomentar inversions en sectors determinats.
Finalment el sindicat aposta per lluitar contra el frau i l’evasió fiscal, amb més eficàcia i augmentant els recursos. En aquest sentit, la xifra que al llarg de la jornada s’ha repetit és de 16.000 milions que s’evadirien cada any a Catalunya només en l’economia submergida. Una quantitat que és gairebé igual al dèficit fiscal que Catalunya té amb l’Estat.