UGT de Catalunya fa una valoració negativa de les dades de l’atur de setembre. El sindicat opina que s’encadenen diversos aspectes coincidents. Així, «l’atur s’ha incrementat per segon més consecutiu, però també és el segon mes que baixa l’afiliació a la Seguretat Social, malgrat l’increment de la contractació. Hem de tenir en compte que al setembre finalitzen molts contractes de temporada i es recuperen altres que havien estat donats de baixa abans de l’inici de les vacances d’estiu». Per tant, considera que només apostant per la recuperació de la indústria es pot reduir de forma estable la desocupació. Dit d’una altra manera, l’alta dependència del turisme fa que la recuperació no sigui duradora.
Contra les declaracions optimistes, el sindicat català considera que la precarietat laboral s’està instaurant en el nostre mercat de treball amb contractes temporals, rotatius, de curta durada, parcials i amb salaris baixos: «el camí de la recuperació ens està sortint massa car a les persones treballadores».
Per una altra banda, UGT assegura que «les desigualtats i la pobresa, que també són resultat de les polítiques d’austeritat i retallades, són cada vegada més evidents en el nostre país: més persones que no cobren prestacions, més persones amb prestacions més baixes i més persones treballadores pobres».
L’organització obrera explica que el nivell de protecció de les persones en situació de desocupació, la taxa de cobertura a Catalunya està en el 59,84%. En aquest sentit, 203.336 de les persones registrades a les oficines de treball, el 40,16%, no cobren prestació o subsidi per desocupació.
Les persones que cobren una prestació assistencial, la renda activa d’inserció o el programa d’activació per a l’ocupació arriba aquest mes al 50,17% del total de les persones que reben una prestació, és a dir, 151.997 persones amb dret reben una prestació mitjana de 426 euros.
Així mateix, 355.333 persones en situació d’atur registrades a les oficines de treball del SOC cobren una prestació màxima de 426 o no cobren res.Aquesta xifra representa el 70,18% del total de l’atur registrat.
Com a alternativa, el sindicat aposta per de manera immediata de les reformes laborals imposades pel govern i la recuperació de tots els drets perduts per part dels treballadors i treballadores.
Ocupació estable
UGT reclama desenvolupar polítiques que fomentin la creació d’ocupació estable i de qualitat en la indústria del nostre país, incidint especialment en els sectors industrials emergents.
Insta també a impulsar una política salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de les persones treballadores mitjançant l’augment salarial, i situar el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.
També planteja UGT reforçar els Serveis Públics d’Ocupació i la intermediació laboral pública, amb més recursos econòmics, materials i humans, garantint la gratuïtat d’aquestes actuacions i del conjunt de les polítiques actives d’ocupació, per a totes les persones.
Finalment insta a garantir la cobertura social de les persones treballadores que ja no cobren prestacions per desocupació i adoptar mesures adreçades principalment a aquestes persones que es troben en major grau de vulnerabilitat.