El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat la creació un paquet de mesures per a ajudar les dones que fan tasques de cures i de la llar, “un col·lectiu caracteritzat per la situació d’irregularitat administrativa i l’economia submergida que es veu abocat a la precarietat, la desigualtat i la vulnerabilitat“, segons el comunicat.
La mesura estrella del programa suposa destinar 1,4 milions d’euros per tal de fomentar la contractació i la regularització de les treballadores de cures i de la llar migrades. La subvenció és un ajut que “serà l’equivalent al que hauria de pagar la persona ocupadora en impostos i seguretat social” durant un any.
Per tant, si la persona contractada cobra el salari mínim durant un any, la persona ocupadora rebrà 2.685 euros. Prenent la xifra esmentada com a bases i si totes les persones que contracten ofereixen contractes anuals pagant el salari mínim, amb la subvenció es podrà regularitzar la situació administrativa de fins a 520 treballadores de la llar que actualment estan en situació irregular. Per aconseguir permís de residència i treball s’ha d’acreditar almenys haver estat contractada durant 12 mesos, cosa a la qual contribuiria la subvenció.
El pagament de l’ajut es farà en dos terminis -a l’inici i al final de la contractació- i podran beneficiar-se’n “les persones o entitats sense ànim de lucre que ofereixin un contracte per treballar en l’àmbit de les cures, a temps complet i amb remuneració igual o superior al salari mínim interprofessional”, segons la nota oficial.
Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, a qui acompanyava Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, ha presentat aquesta mesura després de visitar el centre Eamiss de Barcelona, un equip d’atenció i mediació intercultural i sociosanitari de la comunitat filipina a Catalunya. Eamiss considera que l’ajut que ha anunciat el conseller és “de gran valor per a la comunitat filipina”.
En l’acte s’ha defensat que aquesta mesura és “pionera a Europa i esperem que ens mostri un camí a treballar per a la regularització d’aquestes treballadores”. “Ja no valen excuses perquè no se les contracti, tinguin papers i puguin fer el seu procés d’arrelament”, ha afirmat el conseller.
En aquest sentit, el Departament demana una “flexibilització de les condicions d’arrelament per facilitar la regularització” d’aquestes i altres treballadores. De fet, l’executiu estima que a Catalunya hi ha 150.000 persones que es troben en situació d’irregularitat administrativa. El departament que encapçala El Homrani creu que “la flexibilització dels requisits d’arrelament es podria fer amb la modificació d’alguns articles del reglament de la llei d’estrangeria”, una norma estatal.