El conseller Chakir el Homrani ha anunciat, en roda de premsa, un pla d’ajudes directes que ha d’ajudar 1.500 empreses i 4.500 treballadors directament i una quantitat molt més alta indirectament en la represa de l’activitat econòmica. Segons ha dit, es tracta de «desconfinar les polítiques actives d’ocupació».
El pla té com a objectiu ajudar al manteniment o a la recuperació de llocs de treball que puguin haver-se posat en perill durant la crisi sanitària i impulsar la represa econòmica al país. Per tant, també afectarà ajuntaments i ens locals.
El programa de xoc constaria de sis línies d’actuació, segons ha explicat el conseller. Seria un complement a l’ajuda directa que ha estat aplicada a persones sense ingressos, en la qual s’han invertit altres 40 milions d’euros.
La primera línia d’acció ha estat denominada: Suport a la planificació estratègica territorial per a la reactivació socioeconòmica.Té com a destinataris els ajuntaments i ens locals i es dota amb 6,7 milions. Amb els fons esmentats es vol contribuir a la recuperació, dinamització i creixement de l’activitat econòmica al territori de manera estratègica i planificada, així com a la creació de llocs de treball de qualitat.
Els ajuts es dirigeixen a ajuntaments de més de 50.000 habitants, per la seva capacitat econòmica i organitzativa per poder elaborar i executar els plans, així com a tots els consells comarcals per garantir que aquesta mesura arriba a tot el territori. Els diners atorgats es destinaran a la contractació de personal tècnic per un període de dotze mesos per a la coordinació de la confecció del pla de reactivació socioeconòmica i l’impuls per a la seva posada en marxa i seguiment de la seva execució, en col·laboració amb els agents implicats. I també es finança el servei d’elaboració del pla mitjançant la contractació d’una persona experta (o la dedicació d’algú de la mateixa entitat assignat a aquesta tasca) o la contractació d’una consultoria arrelada al territori.
La segona actuació es dirigeix a la contractació directa de persones aturades, en una extensió del que el departament anomena: Treball i formació. S’hi dedicaran 15 milions, amb els quals es contractaran 1.120 persones. Per una banda el pla preveu millorar l’ocupabilitat de persones inscrites a partir del 15 de març al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) com a demandants de feina. Un segon apartat afecta persones en risc de caure en situació d’atur de llarga durada, no perceptores de prestació per desocupació o subsidi ni ajuts. En un altre casos els gestors seran les entitats locals que faran a les beneficiàries contractes de nou mesos a jornada completa i accions de formació obligatòria dins de la jornada laboral.
La tercera línia ha estat batejada com a suport a persones treballadores autònomes. Peer una banda, s’ha previst que se’n beneficiïn un miler de persones amb un pressupost d’1,04 milions. Aquestes ajudes formen part del programa Consolida’t, que subvenciona entitats, organitzacions d’autònoms, fundacions i col·legis professionals perquè a les persones treballadores per compte propi en assessorament per millorar els seus models de negoci, enfortir-los i fer-los créixer.
Garantia Juvenil és la segona de les iniciatives en l’àmbit del treball autònom anunciades pel conseller el Homrani. S’hi destinaran 12 milions d’euros i beneficiarà 2.200 persones. En síntesi es tracta de fomentar el treball autònom entre persones de 18 a 29 anys. Les persones destinatàries rebrien una subvenció de fins a 10.000 euros com a renda de subsistència durant la primera fase de posada en marxa de la seva activitat.
El quart punt del programa d’actuació per la recuperació econòmica té com a objectiu el suport al manteniment de llocs de treball. S’hi destinaran 5 milions d’euros que es destinaran a microempreses o persones treballadores autònomes, que tinguin contractades fins a deu persones treballadores, que durant la crisi del Covid-19 hagin mantingut la plantilla, ja sigui perquè hagin efectuat un expedient de regulació temporal d’ocupació o hagin reduït la jornada laboral dels contractes de treball. En aquests casos l’ajut consisteix en consisteix la subvenció del 50% del salari mínim interprofessional per a un màxim de tres persones treballadores i durant sis mesos, o la part proporcional equivalent en el cas de contractes a jornada parcial, sempre que aquestes microempreses i persones treballadores autònomes mantinguin el 100% de la plantilla que tenien en el moment anterior a l’estat d’alarma, i com a mínim, durant els dotze mesos següents al reinici de l’activitat.
El punt cinquè pretén donar suport a microempreses, persones treballadors autònomes i entitats de l’economia social. El fons dedicat són 5,5 milions. L’objectiu és l’impuls de projectes de transformació digital i de nous models de negoci i activitat econòmica amb l’objectiu del manteniment de l’ocupació i la millora de l’ocupabilitat, així com afrontar millor els reptes sorgits de la nova realitat socioeconòmica, de manera que es reforci la viabilitat de les microempreses, les persones treballadores autònomes i les empreses cooperatives i de l’economia social.
Dins d’aquest àmbit hi ha un subprograma dotat amb 2 milions d’euros, per finançar projectes de transformació digital i de nous models de negoci i la seva formació associada, amb l’objectiu del manteniment de l’ocupació i la millora de l’ocupabilitat de les persones treballadores en microempreses i per part de persones treballadores autònomes que ocupin fins a 10 persones treballadores i que s’han vist afectades per les mesures preventives i de contenció derivades de la crisi sanitària de la Covid-19.
La segona línia en aquest sector pretén ajudar projectes singulars d’empreses cooperatives i de l’economia social, per a les quals s’ha destinat 3,5 milions.
El punt sisè del programa anunciat pel conseller de Treball té com a destí un suport genèric al finançament. Comptarà amb 14 milions d’euros i està previs que beneficiï 140 empreses. Consistirà en la concessió de crèdits per part de l’Institut Català de Finances (ICF). Les operacions aprovades a través d’aquesta línia comptaran amb l’assumpció del 80% del risc creditici de l’operació per part del Departament de Treball.
Tot plegat, ha recordat el conseller, en un moment en què des del Govern central s’ha ajornat l’aportació de 215 milions a polítiques actives d’ocupació, però també ha recordat que amb l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, el govern té més múscul per afrontar la situació extraordinària causada per la crisi sanitària. Això ha permès a Treball disposar de 45 milions més dels que tenia fins ara.