Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Generalitat ha arribat a un acord amb els agents socials i ha incorporat diverses de les demandes dels sindicats per als pressupostos del pròxim any, principalment, la revalorització de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) en un 8%. Actualment, se situava en 569,12 euros mensuals i passarà a ser 614,65 euros el 2023. Això suposa que s’amplia el llindar d’ingressos per a accedir a ajudes i més gent podrà accedir a prestacions socials a Catalunya, des de beques fins a ajudes per a l’habitatge. L’increment afecta principalment a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i suposarà una despesa pública de 144 milions d’euros. A més, l’acord també contempla invertir 680 milions d’euros en indústria i millores a l’FP.
Els pressupostos de 2023 seran els primers en què els agents socials participen en l’elaboració en el marc del Consell del Diàleg Social. El Govern vol demostrar així acords transversals al trobar-se en minoria al Parlament després del trencament amb Junts. Mentre que els sindicats recriminaven la poca atenció a l’Executiu durant la crisi de la inflació, en la darrera roda de premsa conjunta entre CCOO i UGT, agraïen l’impuls del Diàleg Social i esperaven arribar a un acord que, finalment, ha arribat. “Valorem molt positivament el pacte que aprova mesures com l’increment de l’IRSC en un 8%, el que significa l’increment de prestacions socials a Catalunya i l’afectació que tindrà en ampliar la base de les persones que accediran a la RGC i un impuls del Pacte Nacional per la Indústria amb la dotació pressupostària necessària per al 2023”, afirma Cristina Torre, secretària d’Acció Sindical i Transicions Justes de CCOO de Catalunya. A més, asseguren que després de la reunió del pròxim dilluns anunciaran altres acords.
Augment de les prestacions socials
Els sindicats reclamaven un augment de l’IRSC que havia quedat per sota de l’IPREM, la prestació estatal, que el Govern central havia actualitzat en diverses ocasions. Precisament, l’IRSC havia nascut davant l’elevat cost de la vida a Catalunya respecte al conjunt d’Espanya. Tot i que les entitats socials demanaven un augment mínim del 12%, l’acord contempla una pujada del 8%, després de dotze anys congelat, tot i que s’hauria d’haver revisat anualment.
Amb la millora de l’IRSC, la Renda Garantida de Ciutadania passa dels 644 euros als 695,5 euros en el cas d’un únic perceptor. Els agents socials també han demanat al Govern que reclami la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per millorar l’eficiència de la prestació social, una reclama que la Generalitat ja va fer al Govern i que tornarà a demanar.
L’augment de l’IRSC estava en el focus dels sindicats, ja que augmenta la quantia de persones que poden accedir a múltiples prestacions socials. Estableix el preu a pagar per un lloguer social, a qui no poden tallar la llum les companyies elèctriques, qui pot accedir a beques menjador, les ajudes per a pagar el lloguer o l’accés al repartiment d’aliments dels serveis socials. L’actualització suposa que passi dels 7.9677,73 euros anuals als 8.605,1 euros anuals el pròxim 2023.
Impuls de la indústria
Els agents socials han aconseguit que el Govern inverteixi 680 milions d’euros en indústria el 2023 i es comprometi amb el Pacte Nacional per a la Indústria que pretén refundar el sector davant el declivi dels últims anys. “L’acord permetrà fer una indústria més sostenible, més digital que acompanyi als treballadors en una transició justa”, afirmen des de CCOO.
Des de les patronals s’ha assolit un compromís per garantir el desplegament de l’Oficina de Gestió Empresarial i la Finestreta Única Empresarial. A més, el Govern accelerarà els tràmits per impedir que es perdin inversions per motius burocràtics.