Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Comissions Obreres i UGT han protagonitzat una marxa multitudinària a Barcelona per commemorar el primer de maig. El lema aquest any era simple: «increment salarial als convenis col·lectius, per l’ocupaciò de qualitat i les pensions dignes». Aquest punt ha estat reivindicat pels líders de CCOO i UGT, que han avisat que si no es recupera poder adquisitiu, hi haurà conflictivitat als carrers i les empreses.
Tot i situar-se la festivitat al final d’un pont prop de 50.000 persones segons els organitzadors han acudit a la convocatòria. De fet, quan la capçalera de la manifestació entrava a la plaça de la Catedral, la cua encara no havia sortit de plaça Urquinaona, cosa que situa la llargada de seguici en uns 800 metres per una amplada mitjana de 20.
A l’èxit de la marxa hi ha contribuït potser el fet que les darreres setmanes s’ha presentat diversos Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) en empreses consolidades, com Codorniu o Otis, o el conflicte al grup editorial Zeta.
Aquest any la manifestació estava marcada per la voluntat del moviment sindical de canviar de cicle: passar d’una posició defensiva a l’ofensiva. I això s’ha vist en els discursos finals dels secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco i de la UGT, Camil Ros.
Pacheco, que s’estrenava després de ser escollit secretari general, ha centrat el seu discurs a reclamar un canvi a les patronals. En primer lloc respecte als salaris, que estan debatent-se a la mesa de negociació i que sembla que l’acord no arriba. Per això ha afirmat que si no s’aconsegueix un pacte «caldrà dur la reclamació als convenis i tensar la situació als carrers». Tot plegat ho ha vinculat Pacheco amb la recuperació de l’orgull i la dignitat de ser treballadors.
Un segon punt ha estat cridar contra els murs que afecten Europa i que tenen el pitjor exemple en la crisi dels refugiats. Això ho ha relacionat amb l’aparició amb força del neofeixme i de governs com el de Trump als Estats Units.
El secretari general de CCOO ha constatat que els sindicats han estat durant la crisi un baluart d’oposició. I per això, ha dit, s’han fet lleis contra les llibertats que fan que hi hagi encara més de 300 sindicalistes encausats per exercir el dret de vaga.

En relació amb els drets democràtics, Pacheco ha reclamat la centralitat de la reivindicació dels drets nacionals junt amb els drets socials, i ha recordat que CCOO a Catalunya té entre els seus fundadors personatges com Cipriano Garcia i José Luís López Bulla, que sempre van tenir clara la necessitat que el sindicalisme fos nacional i de classe. Per això mateix ha reclamat el dret a decidir com a part de la radicalitat democràtica. Però ha afegit: «volem decidir i decidir-ho tot».
Com a conseqüència, Pacheco ha instat els concentrats a la plaça de la catedral a «enfortir l’acció a les taules de negociació, per recuperar el que és nostre» i ha advertit que «o hi ha acord, o traurem la gent al carrer».
Un aspecte en el qual ha fet èmfasi Pacheco ha estat a reclamar un acord que faci de Catalunya capdavantera en la protecció social, és el pacte per la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), per fer que «cap llar a Catalunya estigui sense ingressos, ha arribat el moment de la gent», ha afirmat.
Pacheco ha acabat referint-se a la corrupció i vinculant aquest fenomen que es dóna a Catalunya, Espanya i Europa, amb les retallades, les llistes d’espera i la falta de serveis socials.

Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, ha començat la seva intervenció preguntant-se si la crisi havia acabat. «Per ells si, per nosaltres no», s’ha respost ell mateix. Ha recordat que amb un PIB similar al que hi havia abans de la crisi, ara a les butxaques dels treballadors hi ha 8.000 milions menys. S’ha preguntat també «què passa amb les pensions?». Ha recordat que fa un temps s’afirmava que el problema de les pensions era la demografia, però ell mateix s’ha contestat afirmant que «el problema de les pensions és el govern del PP» i ho ha argumentat afirmant que abans de la crisi amb el mateix PIB hi havia superàvit i ara produint el mateix hi ha dèficit.
Igual com havia fet abans Pacheco, Ros ha reclamat la derogació de totes les reformes laborals, com a condició indispensable per mantenir l’Estat de benestar, tret distintiu de l’Europa social.
Autocrítiques
Ros, s’ha preguntat, «on és en aquest moment l’esquerra social a Europa»?. I ha reclamat que aquest sector elabori un projecte alternatiu al que ara domina, que va de «la dreta extrema a l’extremadreta».
També ha fet Ros una autocrítica des del punt de vista sindical: «durant la crisi se’ns ha vist poc, estàvem als nostres locals», ha assegurat. Per això ha afirmat que «sense autoflagelar-nos, hem de mobilitzar-nos com el que som: organitzacions sindicals però també socials. I creure que podem canviar la realitat». En aquest sentit ha advocat per un tipus de sindicat que atengui al mateix temps els treballadors de les fàbriques i el precariat.
Ha acabat la seva intervenció demanant als treballadors que aixequin totes les banderes, des de la catalana a la de l’arc de sant martí, des de la verda de la sostenibilitat a la blava de la solidaritat amb els refugiats, acabant per la roja, que és, ha dit la síntesi de totes.

Grup Zeta mobilitzat
A manifestació hi han participat en un nombre important treballadors d’empreses en crisi. Entre aquestes per l’insòlit, hi estaven els empleats del grup Zeta de mitjans de comunicació, l’empresa dels quals, per sorpresa, els ha dit que es depenja del conveni, cosa que situa les diferents plantilles en una incertesa extrema. En aquest sentit els empleats de la rotativa del grup de Parets, temen per la seva continuïtat.
Com cada primer de maig la manifestació ha estat lloc de trobada de sindicalistes però també de polítics dels partits d’esquerra. Aquest any s’hi han pogut veure també diputats de Ciutadans. Entre els polítics que han participat hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La consellera de Treball , Dolors Bassa; la secretària general d’ERC, Marta Rovira. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Cocubiela, d’ICV. El portaveu de Podem, Dante Fachín i la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, entre altres.