Sentència del TSJC que reconeix que l’amiant va causar el càncer d’esòfag a un treballador a Castelldefels

Segons el col·lectiu Ronda el veredicte és important perquè per primer cop es reconeix que el contacte amb els productes amb asbest ha causat la malaltia, que fins ara no estava inclosa entre les vinculades al producte

Redacció
 
 
 
Treballadors darrere la pancarta contra l'amiant foto: CGT

Treballadors darrere la pancarta contra l’amiant foto: CGT

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut en una sentència que el càncer d’esòfag que va patir un treballador de la planta de Rocalla a Castelldefels va ser causat per la repetida exposició i inhalació” de pols d’amiant. Amb aquesta resolució es ratifica una sentència anterior en què jutjat social número 3 de Barcelona desestimava el recurs presentat per l’empresa Uralita i l’Institut Nacional de la Seguretat Social, segons informa el col·lectiu Ronda , que s’ha dut la defensa jurídica.

El primer veredicte pronunciat pel jutjat del social va atorgar una pensió de viudetat derivada de malaltia professional a l’esposa del treballador que va morir a causa del càncer d’esòfag. El seu marit va treballar durant vint anys en la fabricació de productes amb fibrociment que tenien com a component essencial l’asbest.
El procés judicial encara té una instància a la qual la part condemnada pot apel·lar. Aquesta instància és el Tribunal Suprem. No obstant això, la sentència obliga la Seguretat Social a pagar aquesta pensió i l’empresa a fer-se càrrec de les despeses judicials de la denunciant.

Segons el lletrat del Col·lectiu Ronda, la resolució judicial és important, ja que el càncer d’esòfag fins ara no estava inclòs en el barem de classificació de les malalties causades per l’amiant.

L’amiant és un producte que durant dècades es va fer servir per a fabricar elements per a la construcció com el fibrociment. El problema és que els efectes no apareixen en les persones fins, de vegades, dècades després d’haver-se contagiat. Això fa que tant els tractaments com les indemnitzacions molts cops no arriben a temps per guarir els efectes. Es calcula que milers de persones poden patir problemes vinculats amb el contacte amb l’amiant, però no se sap l’afectació real.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*