El passat 12 d’abril, el servei d’habitatge de CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat), que acompanya a les persones sol·licitants d’asil en l’accés a l’habitatge, comunicava l’acomiadament de 20 persones en l’àmbit de l’estat espanyol. Avui a les 17.30 h, a través de la convocatòria de la secció de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) a CEAR, els treballadors de CEAR Catalunya es concentraran davant del servei per exigir la readmissió.
Durant la concentració, en mostrar el rebuig i el desacord amb el pròxim acomiadament de les companyes del Servei d’Habitatge de CEAR, també denunciaran que amb aquests acomiadaments s’està vulnerant el servei en si. Expliquen que aquests acomiadaments no són cap sorpresa, ja que des del mes d’octubre planava aquesta “amenaça”, quan es va comunicar el canvi de model del Programa d’Asil estatal, que gestiona l’acollida de les persones sol·licitants d’asil i protecció internacional. Des de la secció sindical de la COS a CEAR denuncien que “l’entitat no ha fet cap esforç per reubicar les companyes, per tal de no destruir llocs de treball malgrat la reestructuració, tal com es van comprometre”.
Els acomiadaments es van anunciar a través d’una reunió convocada amb totes les tècniques d’habitatge a escala estatal pel mateix dia al matí, “amb poques hores de reacció i sense comunicació amb les coordinadores dels equips ni les representants de les treballadores”. Dues de les treballadores afectades es trobaven fora d’horari laboral i una tercera de baixa. No obstant això, en aquesta reunió la direcció de l’entitat va comunicar que el seu contracte quedaria rescindit el 30 d’abril, per tancament del servei.
Des del sindicat apunten que aquesta és la primera tongada d’acomiadaments que patiran els treballadors de l’entitat, davant la reestructuració. Anticipen a més que aquesta mesura es tornarà a repetir, en diferents blocs de treballadors amb un marge de temps suficient per a no “haver d’executar un Expedient de Regulació de l’Ocupació i així estalviar compensacions econòmiques”.
La secció de la COS a CEAR denuncia la vulneració dels drets dels treballadors que s’està duent a terme a CEAR en l’àmbit estatal, però també la vulneració dels drets de les persones sol·licitants d’asil, migrants i refugiades que atenen a l’entitat, que “es veuran privades d’un servei d’acompanyament a l’accés a l’habitatge”.
En aquest sentit, diverses veus per les xarxes socials han apuntat que l’acomiadament de treballadores només confirma que sol·licitants d’asil es quedaran al carrer per la manca de recursos d’habitatge en un mercat ja de per si classista i racista. Idea que es pot veure en dades en el darrer informe de SOS Racisme sobre l’estat del racisme a Catalunya. En concret en un dels blocs on parla de l’accès a l’habitatge. Això mateix afirmen des de la COS CEAR en el seu comunicat, que diu: “en la situació actual del mercat immobiliari, racista i classista, les persones racialitzades són les que es troben amb més dificultat d’accés. Amb el canvi de model, aquestes persones es trobaran al carrer d’un dia per l’altre, quan rebin la denegació de la seva sol·licitud d’asil”.
I és per tot això que exigeixen a CEAR per una banda la recuperació del servei d’habitatge, redefinint les seves competències adaptades a l’actual context. Per l’altra, el manteniment dels llocs de treball de tota la plantilla a la seva actual posició o reubicant-la a noves tasques, encara que entenen que el servei d’habitatge de CEAR segueix sent essencial per a la tasca de l’entitat.
La secció sindical de la COS a CEAR naixia no fa massa davant la incertesa de què podia passar amb el servei davant els canvis ocorreguts al llarg dels darrers mesos a CEAR, derivats de les noves instruccions emeses pel Minister. En fer-ho, en aquest context d’incertesa, demanaven a l’entitat i òrgans directius més transparència per part de la direcció de CEAR pel que fa a les conseqüències del canvi del Sistema d’Acollida, cap retallada de personal de CEAR i redistribució de funcions i horaris laborals per evitar acomiadaments, implicació de la direcció i/o òrgans responsables en la comunicació dels nous canvis que afecten compromisos assumits prèviament i, per tant, vulneren els drets de les persones ateses, responsabilització institucional pel que fa al desemparament social de les persones que veuran denegada la seva sol·licitud d’asil i nous projectes per fer front a la realitat social de les persones que quedaran en situació d’exclusió i vulnerabilitat social.