La situació de la dona en l’àmbit laboral millora gràcies a la força amb la qual es tiren endavant iniciatives com a plans d’igualtat o plans contra l’assetjament a la feina. A Catalunya es donen desenes de casos fruit del treball fet a foc lent, especialment de les dones sindicalistes. Aquí us mostrem un parell d’exemples.
La Maite Jiménez és una sindicalista de la Federació d’Indústria de la UGT de Catalunya. Ha dut una llarga lluita per millorar les condicions de les dones a l’empresa on treballa: Sedal, una companyia on les dones són majoria. Igualment, Yolanda Navarro, secretària de polítiques d’igualtat de la federació d’indústria de CCOO i secretària general de la Secció Sindical de CCOO a Pronovias, ha aconseguit després de dures batalles, que l’empresa posi en marxa mesures de protecció a les dones contra les agressions sexuals i també l’adopció de mesures innovadores en matèria de conciliació i salut. En els dos casos el convenciment de les empreses ha contribuït a girar situacions que inicialment eren negatives.
Jiménez explica que “tot això ho vam començar fa més de 20 anys”. Ara tenen a la planta de Sant Andreu de la Barca un pla d’igualtat que contempla aspectes com la conciliació de la vida laboral i personal, igualtat de retribucions entre homes i dones i un protocol de protecció davant l’assetjament sexual i el mobbing.
Suport econòmic a afectades per la violència
A Pronovias hi ha acords que contemplen ajudes econòmiques de fins a 1.500 euros per cas per a dones afectades per violència domèstica, mecanismes de protecció a la feina per a dones que hagin denunciat agressions sexuals, permisos retribuïts i controls d’entrada i sortida a la factoria, situada a El Prat de Llobregat, per protegir d’agressions les treballadores., indica Yolanda Navarro. Però és que a més, d’acord amb la direcció de l’empresa s’han pactat altres millores com reducció de jornada laboral a partir de 5 mesos de gestació sense reducció salarial o reducció de jornada un 25% un cop acabada la baixa maternal, mantenint el salari complet.
“Nosaltres vam començar a veure que s’havien de canviar coses ja fa molts anys”, diu la Maite Jiménez. Una primera cosa que va cridar l’atenció de les treballadores de Sedal era que tot i que el conveni fixava salaris iguals per categoria, els homes cobraven complements que no percebien les dones. I això que, per la característica de l’empresa, les dones són les que assumeixen la producció, mentre que els homes estan en altres seccions. Aquesta situació va començar el 2007 i fins fa poc no s’ha solucionat. Ara els salaris s’han anivellat i a la pràctica es cobra igual, dones i homes assumeixen permisos de paternitat i maternitat, i hi ha flexibilitat a l’entrada i la sortida de la feina.
I seguint el mateix camí, s’han pactat i aprovat a Sedal plans d’igualtat, programes de sensibilització de la plantilla en relació a la dona.
Yolanda Navarro parla també de la tasca de formació que cal fer per aconseguir resultats. I a poc a poc arriben. El 26 de novembre, dia de l’erradicació de la violència de gènere, l’assemblea de treballadores i treballadors de Pronovias va aprovar el protocol de mesures contra la violència de gènere. Pronovias és una empresa on treballen 340 persones, de les quals el 80% són dones.
El document inclou mesures inèdites que serveixen perquè CCOO prengui Pronovias com un exemple a emular. Així, tota dona afectada per violència de gènere té dret a rebre una ajuda, amb …o sense reemborsament, de 1.500 euros amb els quals pot fer, per exemple, una mudança que la protegeixi o pot també obtenir permisos retribuïts per fixar la seva situació. “Fins i tot hem previst que una dona que hagi estat agredida no treballi d’esquena a les portes, o que s’arbitrin mecanismes perquè pugui entrar i sortir de la feina sense perill”, diu Yolanda Navarro.
Diàleg social per avançar
A la consecució de les millores hi ha contribuït mantenir un diàleg social fluid amb les empreses i la constatació que aplicar els plans contra la discriminació no afecten negativament, ans al contrari, els resultats econòmics de les companyies.
Però no tot han estat flors i violes, Yolanda Navarro explica que fins que va canviar la propietat de l’empresa, ara en mans d’una multinacional, no va tirar endavant el pla de suport a les dones. I també al fet que la directora gerent, Amandine Ohayon, s’ha pres molt seriosament la tasca de fer de Pronovias una empresa on els drets de les dones siguin plenament respectats. La nova responsable s’ha envoltat també d’un equip amb dones directives, en la lògica que el grup, que internacionalment té 800 persones treballant, produeix roba dirigida a dones i fabricada per dones, i no seria coherent que treballessin en un ambient hostil, afirma la sindicalista.