Les protestes dels treballadors del grup Quirón fan que els quiròfans de tres dels hospitals només atenguin les operacions indispensables, cosa que implica que des de fa dos dies s’ajornen intervencions de menys urgència, segons ha explicat Sofia Agud, responsable de sanitat privada de CCOO de Catalunya.
El sindicat CGT va demanar vaga indefinida a partir del 21 de febrer passat. Aprofitant el paraigua de la convocatòria, un dels col·lectius que se sent més maltractat, el dels professionals de quiròfan, s’han afegit a la protesta, de manera que als hospitals Dexeus, Quirón i Teknon han deixat de programar-se operacions que no són considerades indispensables: les relacionades amb la cardiologia, les vinculades amb oncologia i les urgències. A la Clínica Dexeus hi ha 11 quiròfans, a Quirón 14 i a Teknon 19. Això vol dir que s’ajornen operacions que no són essencials, com les vinculades amb pròtesis o les de galindons, segons han explicat fonts mèdiques consultades.
A més, segons han explicat les fonts consultades, la falta de treballadors ha fet tancar els dits hospitals de dia situats a la clínica Teknon. I finalment no s’ha obert una planta petita de 25 llits que es dedica a convalescències ràpides de sortida d’operacions.
Manifestació sorollosa
Les treballadores i els treballadors del grup sanitari Quirón han fet arribar el seu malestar fins a les oficines del grup. Si durant les tres setmanes anteriors les protestes consistien en concentracions als hospitals de l’empresa, ara, amb una manifestació han fet arribar als veïns de Barcelona la seva situació.
Tot plegat fa pensar que les protestes de les treballadores i treballadors del grup Quirón han començat a afectar els resultats econòmics d’aquest gegant de la sanitat privada. Els treballadors, des de l’inici del conflicte no han deixat d’explicar als clients la seva situació. “Ens miren i no s’ho creuen, estan acostumats a tenir una molt bona atenció, això era diferencial a la medicina privada, i ara descobreixen que ells segueixen pagant unes quotes elevades però que l’avarícia empresarial degrada tant la situació que afecta el servei que sempre havien pensat que era el millor”, explica un metge.
Incansables, fent sonar xiules i botzines, sanitaris que unes hores abans han estat atenent amb diligència els malalts del grup sanitari privat més important de Catalunya, han fet arribar als ciutadans la queixa perquè es consideren maltractats.
Prop de dos centenars de treballadors i treballadores han recorregut part del carrer de Balmes, després un segment de la Diagonal per embocar el carrer Londres fins a l’alçada de l’Hospital del Sagrat Cor, on Quirón té les seves oficines. Allà han trobat les portes tancades.
“S’han comportat com a trilers” explicava un infermer. “Per un costat hem estat mesos negociant un conveni que a la fi suposava una lleu millora i, un cop firmat l’acord, hem vist que amb l’altra mà ens rebaixaven conceptes salarials que teníem consolidats, fent allò de distreure’t mentre et canvien la boleta”, afirma una infermera que duu totes les pegatines dels sindicats que convoquen les accions.
Durant el mes en el qual els treballadors han estat fent protestes la direcció del grup no els ha convocat per obrir negociacions ni mirar de trobar una sortida al conflicte.
Ara, els diferents sindicats que formen part del comitè d’empresa es reuniran per valorar la marxa de les accions i acordaran noves mobilitzacions. CCOO, per exemple, ha demanat permís per realitzar més demostracions al carrer, però Sofia Agud, responsable de sanitat privada, vol que les decisions que es prenguin al comitè siguin sotmeses a les assemblees per tirar-les endavant o no.