Principi d’acord que millora les cobertures dels autònoms a canvi d’apujar la cotització 53,16 euros a l’any

El ministeri de Treball primer celebra el pacte i després ho rebaixa a “acostament de posicions” amb les organitzacions del sector

Tomeu Ferrer
 
 
 
El sector del taxi és un dels que té més treballadors autònoms: i.Stock

El sector del taxi és un dels que té més treballadors autònoms: i.Stock

Govern central i organitzacions d’autònoms han arribat a un principi d’acord o acostament de posicions, segons les fonts, que, si finalment es concreta i passa a ser normativa, seria satisfactori per aquest col·lectiu de treballadors i treballadores, segons La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, entitat vinculada amb UGT (CTAC-UGT).

Les negociacions s’ha dut a terme entre les organitzacions d’autònoms UPTA i ATA i el secretari d’Estat de la Seguretat Social . En  aquest sentit, CCOO a través del seu secretari general, Unai Sordo, ha mostrat la seva discrepància. “Si  l’acord del Govern central amb algunes associacions d’autònoms (excloent a altres) fos cert seria un error d’àmbit i de fons. Cotització per ingressos reals i marc de diàleg social, perquè això afecta al conjunt del sistema”, de la Seguretat Social, ha manifestat en un twitt.

Després de celebrar dimecres al vespre l’entesa, fonts del Ministeri de Treball han matisat el posicionament oficial i han rebaixar la situació a un “acostament de postures” que requerirà futures reunions per tancar una cosa tan essencial com el tipus de cotització. Finalment (o almenys per ara), la ministra Magdalena Valerio ha afirmat que no hi ha res tancat amb els autònoms, que tot està en fase de negociació.

El contingut del principi d’acord  implica que la base de cotització, que serveis per fixar les indemnitzacions dels autònoms en cas de jubilació, accident o malaltia, s’apuja un 1,25% des de 2019. Això significa que la base de cotització quedarà establerta en 944,36 euros i l’aportació mensual serà de 283,31 euros. Tot això comptat a partir de la cotització mínima. Així, doncs, els qui cotitzen per la mínima hauran d’incrementar la seva aportació en 4,43 euros mensuals, segons explica Sandra Zapatero, presidenta de la CTAC-UGT.

El pacte indica, doncs, que el primer any el que es paguen els autònoms serà el 30% de la base de cotització abans esmentada. Aquest percentatge anirà pujant paulatinament. Així el segon any es pagarà el 30,3%, el tercer el 30,6% i el quart el 30,9%.

Incapacitat temporal

Pel que fa a la incapacitat temporal, en el 2019 quedarà bonificada el 100% de la quota a partir del segon mes de baixa. Fins ara, els autònoms havien de fer front a la quota mensual, rebent una prestació d’incapacitat temporal d’aproximadament 525 euros que, un cop descomptada la quota a pagar a la Seguretat Social, quedaven uns 250 euros aproximadament. També es millora la prestació per incapacitat temporal, abans es cobrava a partir del quart dia de baixa i ara passaria a abonar-se a partir del segon.

Pel que fa a la denominada tarifa plana, pensada per persones que inicien una activitat laboral, per als més joves serà de 50 euros al mes d’aportació a la Seguretat Social, que passaria a 60 euros un cop passat el primer any.

Actualment, hi ha 550.000 autònoms i autònomes a Catalunya. D’aquests, el 80% cotitza sobre la base mínima, i això comporta prestacions molt precàries.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*