Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Pràcticament en línia. Les mesures tendents a tancar àrees del mercat internacional, la imposició indiscriminada de duanes, l’actitud arrogant del mandatari i el seu equip estan passant factura, i ja es poden veure als indicadors macroeconòmics. Les dades disponibles són il·lustratives. Vegem-ne algunes.
- La Reserva Federal d’Atlanta ha publicat estimacions del PIB en temps real: divendres 28 de febrer, la xifra era de –1,5%, una clara contracció que venia d’un dada positiva (+2,3%) de setmanes anteriors: en conseqüència, una pèrdua propera als 4 punts (les dades presentades i les que segueixen, en: https://www.atlantafed.org/cqer/research/gdpnow). Els consumidors estan reduint les seves compres de roba, menjar i altres béns: d’un +3% fa només dues setmanes a un –0,5% a la dada actualitzada de la Reserva Federal. Por al present, i temor al futur.
2. importacions han augmentat notablement: s’han multiplicat per 6 (més de 300 mil milions de dòlars). Per què? Per la por que els aranzels a les compres a l’exterior es facin efectius, per la qual cosa les empreses estan acaparant béns al màxim, abans de la previsible posada en marxa del proteccionisme aranzelari. La dada és evident: l’increment dels inventaris empresarials, amb un creixement superior al 30% (US Census Bureau: https://www.census.gov/). Aquest comportament denota la por empresarial a les conseqüències aranzelàries.
3. Per la seva banda, les exportacions dels Estats Units ja s’han contraigut: d’un +3% a un –1,5%, en termes interanuals. Les advertències de la Xina, en el sentit que igualment activa contramesures als aranzels de Trump, més el boicot que s’està fent als productes nord-americans, tant de béns de consum com, per exemple, de la indústria de l’automòbil, contribueixen a explicar aquesta trajectòria (les dades d’exportacions i importacions en: Bureau of Economic Analysis, https://www.bea.gov/).
4. Un exemple clar al respecte és el cop econòmic a l’empresa Tesla, d’Elon Musk: pèrdues patrimonials de 22.200 milions de dòlars després del desplom de les vendes de la seva companyia a Europa. Segons Bloomberg (vegeu la dada en: Bloomberg.com), les accions de Tesla van caure un 8,4% a la Borsa de Nova York després que les comandes dels seus vehicles elèctrics al continent europeu cayeren un 45% al gener.
5. El dèficit comercial està creixent: al gener de 2025 ha augmentat gairebé un 26% en relació al desembre, i un 70% en comparació amb el gener de 2024. Aquest increment notori s’emmarca dins de la gran incertesa que està generant la política econòmica de Trump. Importants empreses ja han advertit dels enormes riscos, tant interns com externs, que es deriven d’aquests projectes ultra-proteccionistes, juntament amb el terratrèmol administratiu que suposen els acomiadaments massius de funcionaris i el tancament d’institucions clau per al bon seguiment de l’economia.
Conclusió: El Trumpeconomics no està funcionant com preveien els tecnomagnats.