Pluja de crítiques de sindicats i de l’ oposició a la proposta de pensions de Báñez, que titllen de privatitzadora

Les organitzacions consideren que allargar el període de còmput a tota la vida laboral suposaria una reducció de la paga en la majoria dels casos

Redacció
 
 
 
Fátima Bañez, ministra d'Ocupació

Fátima Bañez, ministra d’OcupacióPensio

Pluja de crítiques des dels sindicats majoritaris: CCOO i UGT, i també des del PSOE i també de des d’Unidos Podemos a la proposta de la ministra de Treball perquè els futurs jubilats puguin triar els millors anys de cotització a l’hora de millorar les seves pensions.

En l’àmbit sindical, CCOO de Catalunya ha afirmat en un comunicat que: «La proposta de la ministra d’Ocupació i Seguretat Social d’ampliació del període de càlcul de les pensions al conjunt de la trajectòria de cotització dels treballadors i treballadores no és formal ni dona resposta a la situació de precarietat en la qual es troba el sistema».

CCOO recorda que la principal amenaça sobre el sistema de pensions rau en la crisi d’ingressos, i que aquesta és el resultat del deteriorament del mercat de treball que van comportar les darreres reformes laborals. La millora de la qualitat de l’ocupació i de les cotitzacions, amb carreres contributives completes i que garanteixin el dret a l’ocupació de qualitat fins a l’edat de jubilació, és el fonament per facilitar prestacions suficients i sostenibles en el temps.

Per la seva banda, la secretària confederal de Polítiques Socials, Ocupació i Seguretat Social d’UGT, Mari Carmen Barrera, ha considerat que la proposta «no és una solució» per compensar la pèrdua en la pensió dels majors de 55 anys que hagin tingut cotitzacions “molt altes” en algun moment de la seva vida laboral. Per a UGT, el necessari seria que es protegeixi aquests treballadors. Per això, Barrera ha demanat al Govern que impulsi una compensació especial pel dany que s’ha causat a aquest col·lectiu, que al final «és el més perjudicat» per la reforma de 2013.

Globus sonda i presa de pèl

Per la seva banda, El PSOE entén que la proposta formulada per la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, de permetre el còmput de tota la vida laboral a l’hora de calcular la pensió és «un globus sonda» i suposa “una presa de pèl al Pacte de Toledo”. Així ho ha manifestat la portaveu dels socialistes en aquesta comissió parlamentària, Mercè Perea, en declaracions aquest dimecres al Congrés, on ha reconegut la seva perplexitat sobre una proposta que, ha assegurat, «confirma la voluntat del PP de derivar a la llarga el sistema públic de pensions a un sistema privat».

Al seu torn, Unidos Podemos creu que ampliar a tota la vida laboral el còmput de la pensió suposa «un crim contra el pensionista» i reclama que es permeti triar els millors 240 mesos cotitzats perquè la prestació sigui “la millor possible”, tal com van recollir en la proposició de llei registrada el passat estiu al Congrés. En declaracions remeses als mitjans, el portaveu laboral d’Unidos Podemos, Alberto , ha assegurat que, en cas de dur-se a terme la mesura proposada per la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, «en la majoria de casos la pensió disminuiria».

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*