La plaça de Catalunya de Barcelona esdevé des del 23 de desembre fins a la primera setmana de gener en un espai que agruparà un munt d’activitats vinculades amb l’economia social i solidària durant els dies de vacances de Nadal.
Aquesta és la tercera edició d’aquesta activitat que agrupa més de 60 entitats d’economia social i solidària empreses que promouen el consum responsable i de proximitat.
A més d’un seguit de paradetes d’entitats d’economia social, que aprofiten l’aglomeració de visitants que es produeix a la plaça de Catalunya per les fetes nadalenques, l’organització ha programat l’Espai Consciència”, un escenari on se celebren activitats de reflexió i debat, actuacions musicals, activitats infantils, presentacions de llibres i un ampli ventall d’accions que tenen com a centre l’educació en el consum responsable per a tots els públics.
Com cada any, la proposta cultural i artística d’enguany per al Nadal a la plaça de Catalunya que es realitza a través de l’espectacle: «Un pas de pardal», que converteix la plaça en una ciutat que funcionarà com un escenari ‘d’ingravidolles’, unes grans esferes que semblen a punt d’enlairar-se i a l’interior de les quals s’esdevindran un munt d’històries. Des d’abans de la inauguració oficial de la Fira, nens i grans poden gaudir d’espectacles en els quals la imaginació n’és part indestriable.
Ja abans de la inauguració desenes de persones seguien amb complicitat l’espectacle d’un clown que convidant al públic a sortir a l’improvisat escenari per actuar plegats.
Xavi Palos és el màxim responsable de la Xarxa d’Economia Solidària, que afirma: «a nosaltres se’ns va oferir la possibilitat que les entitats que són sòcies exposin a les paradetes i des del primer any es va aprofitar». Explica que «en el meu cas, sóc soci de l’entitat ‘Queviure’, i vam veure que és un bon lloc i moment per tenir contacte amb el públic i també pel fet que com a distribuïdora de mercat social podem amplificar les nostres activitats». Palos explica que també participarà en actes paral·lels que es fan també en l’àmbit de la fira es fan xerrades i debats sobre consum responsable o la distribució de productes de comerç just.
Diomcoop i Gimnàs Sant Pau
La Fira del Consum responsable és un lloc on les entitats que s’han constituït com a cooperatives o com a altres figures d’economia solidària mostren els seus productes i les activitats que desenvolupen. En aquest sentit, el públic pot visitar, entre altres, les parades de Diomcoop i la de Comerç Just i Banca Ètica de (SETEM), el gimnàs Sant Pau, del Raval, per conèixer la feina d’aquestes entitats de la ciutat amb projectes que contribueixen a la transformació social i econòmica de Barcelona des del punt de vista de l’economia solidària.
Palos explica que «tot i que la XES el que fem és posar-hi les parades de les entitats que consideren interessant ser-hi pressents, el canvi respecte a l’època en què hi havia com a alcalde de la ciutat el senyor Xavier Trias, és copernicà. Recordeu que en aquella època durant les festes de nadal el que es feia era posar al centre de la plaça una pista de gel que era evidentment insostenible», explica el cooperativista.