El Periódico prepara una edició en paper per a Madrid

El rotatiu, que té en marxa un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), intentaria ocupar l’espai progressista i omplir així el buit deixat en la premsa després del posicionament conservador de El País

Tomeu Ferrer
 
 
 
Seu del Periódico de Catalunya : foto Ssola CC BY-SA 3.0

Seu del Periódico de Catalunya : foto Ssola CC BY-SA 3.0

El grup Zeta prepara una edició de El Periódico a Madrid, segons ho va comunicar el director del rotatiu, Enric Hernández, en una reunió del consell de redacció abans de finalitzar el 2017.

La idea que hi ha darrere de la iniciativa és intentar cobrir el buit que en premsa escrita progressista hi ha a la capital d’Espanya fruit de la darrera evolució del diari El País.

El Periódico a Madrid seria una edició del Periódico genèric. Això vol dir que a efectes de comptabilitzar la difusió se sumaria la que es fa a Catalunya amb la nova. Se sap que l’operació l’emprendria Zeta en solitari i, segons va afirmar Hernández, per a la impressió s’aprofitaria la rotativa del diari Córdoba, que pertany al grup.

La informació facilitada pel responsable editorial va ser poc concreta. Així, va afirmar que la posada en marxa de la iniciativa es faria a mitjà termini. No obstant això, va indicar que com a acció prèvia el web del diari es dividiria en dues edicions, una estrictament catalana i una segona dirigida al mercat genèric de l’Estat espanyol. Aquesta bifurcació ja és un fet.

L’anunci no va entrar en detalls, expliquen fonts de la plantilla. No es va esmentar cap possible director ni si per editar el suplement s’aprofitaria part o tot el personal que el grup Zeta i també el Periódico ja tenen a les seves delegacions de Madrid.

El Periódico ja va tenir una edició madrilenya cap a 1978 impulsada pel fundador del grup, Antonio Asensio Pizarro, però no va reeixir. No obstant això el diari sempre ha tingut una bona entrada en el món polític i en l’administració de la capital espanyola. Ara es voldria aprofitar aquesta situació per oferir una portada específica, continguts d’aquella comunitat autònoma i incloure també bona part de les informacions globals que ja fa el diari català i que es distribueixen pels diferents diaris que el grup té a Espanya.

La comunicació feta per Hernández coincideix amb el fitxatge de José Antonio Zarzalejos com a col·laborador de El Periódico. Aquest periodista havia estat director del diari ABC i és considerat a la professió com una persona de dreta civilitzada i oberta. Però, tot sembla indicar que en l’operació es buscaria un director més identificat amb la intenció d’ocupar el buit progressista que hauria deixat El País a Madrid.

El projecte coincideix amb un moment en què el rotatiu català té en marxa un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), que suposa menys dies de feina i retallada també de salaris per als redactors del rotatiu.

La sortida de la nova edició tindria també una lectura en clau catalana. És coneguda la pugna que el diari del grup Zeta té amb La Vanguardia. Els milers d’exemplars que es podrien vendre, en comptabilitzar-se conjuntament podria decantar el lideratge en la venda de quioscos, que s’ha reduït molt els últims anys, afectada pel relleu generacional.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*