La plantilla d’Italco, que produeix peces de roba d’alta costura, ha passat en quinze anys de 1.200 persones a rebre l’anunci del tancament total de la planta tèxtil. L’anunci, rebut pocs mesos després de dos expedients de regulació d’ocupació, suposa la pèrdua de 256 llocs de treball.
Italco és el nom de l’empresa que gestiona Ermenegildo Zegna, una marca comercial de moda de luxe. Nascuda a principis del segle XX a Itàlia, té plantes a la zona del Vallès des de fa gairebé mig centenar d’anys. Ara, però, la direcció de l’empresa justifica davant del sindicat CCOO el tancament per causes econòmiques i productives.
Segons recull l’Agència EFE, la companyia ha pres la decisió de tancar la planta de Sant Quirze del Vallès després d’una “profunda anàlisi” de la situació i de tres anys consecutius de pèrdues econòmiques a causa d’una “dràstica caiguda en la demanda de vestimenta formal en els darrers cinc anys”.
El sindicat CCOO, únic representant dels treballadors a Italco, reconeix els motius que han dut a l’empresa a prendre la decisió: “La peça que fem és clàssica. Va dirigida a un home amb molts diners i d’edat avançada. La demanda baixa i hi ha menys vendes”, explica Elisabet Jiménez, responsable del sector tèxtil de CCOO de Catalunya i delegada sindical a l’empresa Italco.
Amb tot, Comissions Obreres considera que la firma Ermenegildo Zegna “té futur a Catalunya”, per la qual cosa demana que “busqui un nou producte per garantir la viabilitat de la planta i els llocs de treball”. “Volem que s’aposti per un altre tipus de peça de roba. Som una plantilla molt especialitzada i amb una experiència de moltíssims anys i amb una qualitat extrema”, apunta Jiménez.
Segons la delegada sindical de l’empresa, les 250 treballadores són “gent molt preparada i que podria fer qualsevol altra tasca de l’àmbit tèxtil”. És el que demanaran a partir de la setmana vinent, quan es constituirà la mesa negociadora. Depenent de com avancin les negociacions, no descarten mobilitzacions o vagues: “Són armes que mai descartem. Si són necessàries les utilitzarem”, diu la delegada.
Retallada de plantilla constant
La plantilla d’Italco ha patit en la darrera dècada i mitja una enorme reducció del nombre de treballadores. De les tres plantes productives ubicades al Vallès a principis de segle s’ha passat a l’actualitat a una concentració a la factoria de Sant Quirze.
A més, l’única fàbrica que s’ha mantingut ha estat objecte d’expedients de regulació temporal i definitiva d’ocupació. “La plantilla ha anat envellint i s’ha arribat a acords amb una voluntarietat prou gran de la plantilla”, reconeix Elisabet Jiménez. Segons la delegada sindical d’Italco, les demandes de l’empresa han concordat amb la voluntat de jubilació o prejubilació de part de la plantilla i, fins ara, “s’han evitat acomiadaments sagnants”.
El sindicat CCOO confia tornar a arribar a un acord amb l’empresa per garantir la continuïtat d’una reduïda però molt especialitzada plantilla. “L’edat mitjana, de 51 o 52 és una mica avançada, però hi ha molta experiència. Esperem que es recondueixi el problema”, culmina Jiménez.