Els pensionistes catalans han perdut des de l’any 2010 673,87 euros cada any a causa de dos factors. El primer, la pèrdua de capacitat adquisitiva deguda a la no actualització de l’IPC de l’Estat i, en segon lloc, la pèrdua per la no diferència existent entre l’IPC espanyol i l’IPC de Catalunya, que és més elevat, segons un informe elaborat i fet públic per la UGT de Catalunya.
A l’informe, es denuncia la cronificació de la pobresa de les persones pensionistes des de l’any 2010 per la decisió del Govern de l’Estat de no revaloritzar les pensions en funció de l’IPC. En aquest sentit, la Vicesecretària general i responsable de l’àrea exterior del sindicat, Laura Pelay. Així, seria necessari un mínim de 12 anys perquè les pensions actuals recuperessin el poder adquisitiu perdut en aquests set anys. A més, també cal destacar la major pèrdua de capacitat adquisitiva de les persones pensionistes a Catalunya respecte a la resta de l’Estat, en haver de fer front a uns preus més elevats.
Catalunya té actualment, 1.507.077 persones jubilades, el 51% són dones i el 49% homes. Aquestes persones cobren una mitjana d’1,13 pensions per perceptor. La quantia mitjana de les pensions és de 955,32 euros/mes, amb una bretxa de gènere del 40%: la pensió mitjana dels homes és de 1.224,03 euros/mes, mentre que la de les dones és de 734,43 euros/mes. El 47,2% de les pensions catalanes són inferiors al Salari Mínim Interprofessional (el 75,3% pertanyen a dones) i el 65% són inferiors als 1.000 euros (el 69% pertanyen a dones).
El sindicat considera que pensió anual mitjana actual hauria de ser 432 euros superior si s’hagués mantingut el poder adquisitiu des del 2010 fins al 2017. A més, els preus més elevats a Catalunya impliquen que si s’apliqués l’increment de l’IPC a Catalunya entre els anys 2010 i 2017, les pensions de mitjana haurien d’haver estat 674 euros superiors.
La força sindical recorda que el 2018 les pensions només creixeran, un any més, un 0,25%, que traduït a la mitjana suma 2,4 euros mensuals. No obstant això, la previsió de creixement de l’IPC per l’any entrant és de l’1,5%, cosa que vol dir que els pensionistes perdran 167 euros de mitjana.
La UGT catalana ha explicat en la presentació de l’informe que, per recuperar el poder adquisitiu perdut en els darrers set anys es necessitarien 12 anys continuats d’aplicació del límit superior de l’Índex de Revalorització de les Pensions (IPC + 0,5%), cosa que es considera bastant poc probable.
Alternativa sindical
Per poder reequilibrar la situació econòmica de les pensions a Catalunya, el sindicat ha elaborat la seva alternativa. Això vol dir, exigir que els poders públics haurien de garantir la suficiència econòmica de les persones majors, a través de pensions adients i revaloritzades de manera periòdica, com afirma l’article 50 de la Constitució.
A més, UGT reclama derogar la reforma del 2013 que va establir el Factor de Sostenibilitat i el nou Índex de Revaloració de les pensions, que empobreix els pensionistes. Si les previsions d’inflació contemplen un augment dels preus de l’1,5%, aquest és el percentatge que s’haurien d’incrementar com a mínim totes les pensions per al 2018 i no un 0,25%.
El indicat reclama també garantir la revaloració anual de les pensions segons l’IPC i assegurar el seu poder adquisitiu. Per al 2017 les pensions s’haurien d’actualitzar i incrementar un 1,45%.
Per assegurar la sostenibilitat econòmica del sistema de la Seguretat Social, la revaloració de les pensions hauria de ser assumida per aportacions directes de l’Estat procedents dels Pressupostos Generals. Cal recuperar, afirma UGT, el poder adquisitiu perdut per les pensions en aquests set anys, que se situa entre un 3,7% i un 4,7%.