Deu de cada cent treballadors del sector carni operen a través de falses cooperatives, segons CCOO

El sindicat reclama que la legislació estatal de cooperatives es canvii per evitar les deslocalitzacions d'empreses que fugen dels canvis aplicats, per exemple a Catalunya

Redacció
 
 
 
Acció informativa de CCOO a les portes d'una empresa càrnia Foto: CCOO

Acció informativa de CCOO a les portes d’una empresa càrnia Foto: CCOO

Deu de cada cent treballadors de la indústria càrnia treballen per a falses cooperatives. A l’Estat espanyol treballen en aquest sector unes 115.000 persones, cosa que deixa la quantitat de treballadores i treballadors que operen en cooperatives simulades en unes 10.000, moltes de les quals a Catalunya, segons un estudi de la Federació estatal d’Indústria de CCOO.

Segons el sindicat, el gran nombre de treballadors que figuren operar per compte propi, però que habitualment ho fan per cooperatives subcontractades és un símptoma del fet que se surt de la crisi però a canvi de més precarietat. Per a CCOO la utilització de nous sistemes de contractació també afecta la mal anomenada economia col·laborativa amb empreses com Deliveroo o Uber, afecta ara a sectors clàssics com el carni i fins i tot arriba al sector de l’alimentació.

La utilització de falses cooperatives no es queda en les empreses de segon ordre, segons els responsables de la Federació d’Indústria, sinó que ha arribat també a empreses càrnies de primera línia que fins i tot fan bandera de la seva responsabilitat social en la publicitat que realitzen. En aquest sentit, el sindicat ha denunciat la manipulació enganyosa que es fa del cooperativisme.

Els responsables sindicals han denunciat a companyies com Servicarne, Treballadors Associats de la Indústria Càrnica (TAIC) o Clavial,aquestes dues treballen també a les empreses càrnies de Catalunya, a les que han qualificat com falses cooperatives per “manipular” la modalitat per a contractar mà d’obra barata per sous que són “més del 40% inferiors “al dels treballadors per compte aliè,” que treballen en la mateixa empresa càrnia amb les mateixes matèries primeres i materials “.

Els sindicalistes han reclamat un canvi de la legislació estatal de cooperatives, atès que algunes de les entitats esmentades han canviat les seus socials per acollir-se a les condicions més beneficioses, després que, per exemple, la Generalitat de Catalunya canviés la seva llei de cooperatives de manera que impedia o feia difícil que les falses cooperatives seguissin operant amb les mateixes condicions amb que ho feien abans.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*