Diverses organitzacions amb presència al comitè d’empresa de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) han començat a treballar per fer que la renovació que ha experimentat l’ens públic espanyol de comunicació arribi també als centres territorials, i especialment a Catalunya, segons ha pogut saber Diari del Treball de fonts coneixedores dels moviments que es donen al si de la representació laboral.
RTVE ha experimentat canvis en la seva seu de Madrid des que el 27 d’agost prengués del control de l’empresa la nova presidenta Rosa Maria Mateo. Des d’aquell moment, la veterana periodista ha maldat per recuperar la credibilitat de l’ens comunicatiu públic. Ho ha fet amb nomenaments que han visualitzat l’afany per desgovernamentalitzar les ràdios i televisions públiques d’àmbit espanyol.
Els primers nomenaments fets han afectat la direcció, amb noms com Maria Escario i Fran Llorente que han tornat a la direcció de RTVE. També s’ha nomenat a Begonya Alegría com a responsable d’informatius. I tot i algunes vacil·lacions inicials han caigut també programes molt marcats pel seu biaix conservador, com el que liderava Javier Cárdenas.
Un cop realitzada la primera onada de canvis, des d’àmbits sindicals es reivindica fer arribar els nous aires a totes les delegacions territorials en una segona tongada.
Pel que fa a Catalunya, CCOO a RTVE considera inexcusable per donar credibilitat al canvi, la substitució de Carlos González, director de TVE a Catalunya. També qüestiona aquest sindicat la continuïtat de Manuel Hidalgo, director de la 2, qque havia estat abans responsable de comunicació de la política del PP, Alícia Sánchez Camacho i que opera des de Catalunya. Abans Hidalgo havia liderat el Sindicat Independent, considerat proper a les tesis conservadores.
Un tercer nom que des de CCOO es voldria veure substituït és el del responsable d’informatius de Sant Cugat: Rafa Lara, una persona que segons les fonts consultades, era considerada afí al partit socialista però que durant el govern del PP hauria assumit sense cap problema les tesis informatives del partit de Mariano Rajoy.
Eladio Jareño
Com a taló de fons dels canvis, un nom: Eladio Jareño, director de TVE, una persona que treballa a la seu madrileña de l’ens públic que abans havia estat el màxim responsable del centre de Sant Cugat. Aquest directiu manté el seu càrrec de director de TVE. D’ell depenen els nomenaments dels responsables del centre de producció de Sant Cugat.
Jareño és una persona estretament vinculada al PP, ja que ha estat cap de premsa del partit a Catalunya i també ho ha estat de la Delegació del Govern a Catalunya. Com a responsable de la comunicació del PP català va tenir una implicació substancial en l’afer de les escoltes telefòniques al restaurant la Camarga, el juliol de 2010, segons expliquen al Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC). Tampoc s’ha d’oblidar que el Consell d’Informatius de TVE va demanar la seva dimissió el 2016 –pocs mesos després de la seva arribada al càrrec– per no autoritzar la difusió de la conversa entre el llavors ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, en la qual tots dos parlaven de buscar casos de corrupció i acusacions penals en dirigents d’ERC i CDC poc abans del referèndum del 9-N.
Fonts de CCOO avancen que la nova direcció de RTVE està utilitzant Jareño per netejar l’staff de TVE de moltes figures que van entrar de la mà d’aquest controvertit periodista. No obstant això, Diego Francisco Martínez Peinado, membre del comitè d’empresa de RTVE per CCOO considera indispensable que «en la renovació que han de tenir els centres territorials figures com les de Jareño no hi tenen cabuda perquè no coincideixen amb la línia de professionalitat que es vol donar a l’ens públic».
Sigui com sigui, la renovació de RTVE pel que fa al centre català ha suposat el manteniment de la producció que es feia fins ara a Sant Cugat, cosa que satisfà els sindicats, pel que fa a la televisió i a les emissores de ràdio, segons es comunicarà la setmana vinent en la presentació de la nova programació. En el primer cas hi treballen més de 600 persones i en el segon aproximadament unes 80.