El TSJC condemna Uralita per la mort de l’esposa d’un extreballador afectada per les fibres d’amiant

El marit de l'afectada també està impossibilitat després de treballar durant anys a la fàbrica de Castelldefels de l'empresa de material de construcció

Redacció
 
 
 
Imatge de la concentració contra l'amiant a Viladecans Foto:CGT

Imatge de la concentració contra l’amiant a Viladecans Foto:CGT

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l’empresa Uralita a indemnitzar amb 112.000 euros un treballador de l’antiga Rocalla, de Castelldefels, pels danys i perjudicis causats, que van concloure amb la mort de la seva esposa, víctima d’un mesotelioma provocat per l’exposició a les fibres d’amiant que impregnaven la roba de treball del seu marit, segons informa el Col·lectiu Ronda, que ha dut la defensa jurídica d’aquests afectats.

El TSJC considera que la mort de la dona és conseqüència de l’incompliment per part d’URALITA -successora de Rocalla- del deure empresarial de fer-se càrrec de la neteja de la roba de treball dels seus empleats per tal de minimitzar el risc d’inhalació de les mortíferes fibres d’aquest material prohibit al conjunt de la Unió Europea des de l’any 2000. L’extreballador es troba en situació d’incapacitat permanent per una asbestosi causada, igualment, per l’amiant de la fàbrica.

Segons Ronda, malauradament, tal com ha quedat reiteradament acreditat als tribunals -incloent-hi el Tribunal Suprem- la deixadesa de Rocalla pel que fa a la neteja de la roba de treball dels seus empleats forma part d’un llarg seguit d’incompliments de la legislació vigent en matèria de prevenció de riscos i protecció de la salut en relació a l’exposició a l’amiant. Una normativa que, tal com recorda la resolució del TSJC, existeix com a mínim des de l’any 1941 i que requeria especial diligència en el seu compliment, atès el coneixement fefaent que l’empresa tenia de la perillositat de l’amiant per a la salut. Lluny d’aquesta aplicació diligent, l’empresa va ser infructuosament requerida per Inspecció de Treball i l’autoritat laboral els anys 1974, 1977, 1986, 1990 i 1993 amb l’exigència de què s’adoptessin mesures correctores respecte a qüestions com ara l’absència d’aparells d’extracció localitzada o sistemes de ventilació eficients a les seves instal·lacions, així com per tal de fer-se càrrec de la bugada de la roba de treball.

Durant els més de 30 anys en què el treballador demandant va ser empleat de Rocalla abans de la seva jubilació, la neteja de la seva roba es va fer a casa seva i va anar a càrrec de la seva dona, dedicada a la cura dels fills de la parella i les tasques de la llar. Una activitat que va propiciar l’exposició de la difunta a l’amiant en l’àmbit domèstic fins a causar el desenvolupament d’un mesotelioma de pleura que va posar fi a la seva vida l’any 2016.
El mesotelioma és una de les malalties relacionades amb la inhalació de fibres d’amiant, com també ho és l’asbestosi diagnosticada al seu marit, en situació d’incapacitat permanent en grau d’absoluta derivada de malaltia professional des de l’any 2008. Com en el cas de la difunta, URALITA S.A. també va ser condemnada i considerada responsable de les patologies del treballador.

2 Comments en El TSJC condemna Uralita per la mort de l’esposa d’un extreballador afectada per les fibres d’amiant

  1. Carmen cuatrecadas // 30/04/2019 en 13:45 // Respon

    Els baixants dels pisos particulars dels anys 70 ,son de amiant? Son perillosos?,

  2. Carmen cuatrecasas // 30/04/2019 en 13:48 // Respon

    Els baixant dels pisos dels anys 70,sont de amiant?,son perillosos?,normalment es trovan en patis interiors.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*