Ofensiva als ajuntaments en favor del pla Garantia +55 de suport als aturats sense subsidi

PSC, ERC i CDC ja s'han compromès a dur el programa al Parlament de l'Estat en la pròxima legislatura

Tomeu Ferrer
 
 
 
Els aturats de més de 55 anys tenen molt difícil tornar a trobar feina

Els aturats de més de 55 anys tenen molt difícil tornar a trobar feina

Fa mesos la UGT de Catalunya va fer pública la seva proposta per buscar una solució que eviti que les persones de més de 55 anys que han perdut la feina quedin sense cap suport econòmic. El programa es coneix amb el nom Garantia + 55 i té en el secretari general del sindicat, Josep Maria Àlvarez un dels seus impulsors més ferms.

Després de la presentació es van produir a Catalunya les eleccions municipals, després ha vingut el 27S i el desembre vinent hi ha eleccions en l’àmbit espanyol. Per tant, els diferents organismes del sindicat català premen l’accelerador per fer arribar a tots els nivells de la representació política el contingut de la proposta.

“Tenim el suport explícit de CDC, PSC i ERC, que, per separat presentaran mocions al Parlament de Madrid”, explica Laura Pelay, responsable de l’àrea socioeconòmica de la UGT de Catalunya. El sindicat ha presentat la seva proposta a totes les forces polítiques catalanes. Del resultat d’aquestes entrevistes han sorgit les tres accions parlamentàries. Les han presentat per separat perquè entre els partits no s’han coordinat al respecte. No obstant això, des de la UGT es té constància que totes les mocions tenen el mateix fons favorable a trobar una sortida el greu cas de les persones que tenen més de 55 anys i no cobren ni subsidi d’atur ni cap ajuda.

De manera paral·lela s’han iniciat presentacions de mocions a ajuntaments i organismes supramunicipals de Catalunya. Així, ja hi ha decisions favorables a Tarragona, Girona, i compromís majoritari a Lleida. Pel que fa a Barcelona la proposta es podria presentar el ple d’octubre. També s’han produït sorpreses, explica Pelay, en casos com el consistori de Vilafranca del Penedès, on la moció ha obtingut la unanimitat de tots els grups polítics, inclòs el Partit Popular.

Ciutadans ni ha volgut escoltar la proposta

El sindicat s’ha entrevistat en aquests mesos amb gairebé tots els partits polítics. També amb el PP. Però en aquest cas, explica Pelay, “ens han escoltat però, no ha quedat clar que ens hagin entès bé”. En tot cas, el partit espanyol conservador s’ha reunit amb el sindicat, però Ciutadans no ho ha fet, cosa que s’interpreta a UGT com desinterès del partit esmentat per la problemàtica de la gent de més de 55 anys sense protecció social.

El pla + Garantia 55, és una iniciativa dels ugetistes catalans. Però el seu abast és del conjunt de l’Estat espanyol, per tant, és necessària la complicitat de forces polítiques i sindicals del territori espanyol. En aquest sentit, ja s’està realitzant un intens treball d’explicació perquè el pròxim congrés de la UGT d’arreu d’Espanya que se celebrarà el març vinent aquest assumpte sigui assumit per tots els delegats. “Som conscients que aquest és un treball de fons, i que no hem d’esperar fruits a curt termini, però també estem segurs que ens en sortirem”, explica la responsable del programa. En aquest sentit totes les mocions municipals es volen enviar al Parlament espanyol perquè quan es debati l’assumpte es noti que hi ha un suport majoritari.

Sigui com sigui, la primera batalla important serà aconseguir que de cara a les pròximes eleccions al Congrés dels Diputats, els partits polítics assumeixin que cal trobar una solució justa per als treballadors que ho han donat tot i que no haurien de quedar desemparats en aquest moment quan més ho necessiten. Per tant, des de la UGT de Catalunya es confia que el PSC convenci també al PSOE de la necessitat de solucionar aquest assumpte sagnant.

En síntesi el sindicat de tradició socialista proposa que totes les persones de més de 55 anys que han estat expulsades del mercat de treball i que han exhaurit les seves prestacions contributives puguin rebre una prestació equivalent al Salari Mínim Interprofessional, que equival a 648,60 euros al mes, fins que puguin enllaçar amb el cobrament de la prestació per jubilació. La xifra que reclama UGT supera els 426 euros al mes que reben els aturats de llarga durada que no tenen cap altre ingrés en la unitat familiar i que tenen càrregues familiars. “Hem fixat en el salari mínim la percepció, perquè la nostra és una proposta moderada que vol suscitar complicitats molt àmplies” explicava Àlvarez. La idea, això no obstant, seria apujar el salari mínim fins als 1000 euros, d’acord amb la campanya que fa mesos que realitza el sindicat en reclamació d’una percepció salarial decent.

La segona part de la proposta seria assegurar a aquelles persones que havent cotitzat tota la vida han vist que en el període dels últims 15 anys eren acomiadades i en fer-se el càlcul durant aquest lapse de temps es reduïa fortament la seva pensió. En aquest sentit es proposa que es cobri entre un 90 i un 100% de la darrera prestació contributiva per desocupació quan sigui efectiu el retir. I a partir d’aquí la pensió s’actualitzaria en el moment de començar a percebre-la.

Les dues prestacions, sosté el sindicat, s’haurien de finançar amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat. Així no es carregaria aquesta despesa en els comptes ja magres de la Seguretat Social. En el cas de la jubilació les cotitzacions serien teòriques fins al moment del retir. En aquest punt sí que es faria una projecció que seria assumida, com s’ha dit pels pressupostos generals de l’Estat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*