La direcció de l’empresa Nylstar, de Blanes, ha començat a pagar alguns dels proveïdors essencials. També ha liquidat part dels deutes que tenia amb els treballadors. Això no evita que des de la banda d’UGT, sindicat majoritari a l’empresa, es mantingui la màxima tensió, “perquè la nostra confiança amb la direcció representada pel senyor Cirera és zero”, explica Xavier Casas, secretari general de la UGT de Catalunya a les comarques de Girona.
L’empresa està en una situació de preconcurs de creditors. El 31 d’octubre és la data límit que ha de mostrar si l’empresa té veritable interès per continuar o no. En les darreres converses entre els treballadors de la societat propietària de l’empresa es va establir la data per rebre un pla de viabilitat que mostrés el compromís econòmic amb el reflotament de la companyia. En aquest pla hi haurien de quedar clars aspectes claus com la inversió a fer i si l’actual societat ha aconseguit socis industrials o financers que assegurin la viabilitat de tot plegat, explica Casas.
La sensació que UGT té en relació amb l’actitud de la direcció de Nylstar és de desconfiança. Tot i això, els elements que s’han conegut, datats a divendres passat obren escletxes d’expectativa. Per una banda, sembla que l’empres hauria aconseguit liquidat després de vendre un solar al Baix Llobregat. Amb aquests diners s’ha pogut fer front a endarreriments de subministres clau, com l’electricitat. També s’haurien sufragat part dels endarreriments que té la companyia amb els treballadors, tot i que Casas, no tenia el detall de quant s’ha pagat. Finalment, divendres passat es coneixia que l’empresa havia comunicat la reincorporació d’un grup de treballadors per reforçar els 21 que ara treballen fent manteniments essencials. L’empresa té 210 treballadors, dels quals 185 estan en regulació afectats per l’ERO temporal.
Els símptomes de millora no fan abaixar guàrdia als treballadors. Per això, la tarda de dilluns, estava prevista una reunió a l’Ajuntament de Blanes. En aquesta trobada, segons fonts laborals, el consistori es ratificarà en una decisió de ple, acceptada per totes les forces polítiques locals, segons la qual els terrenys de la factoria, situats en una preuada zona urbana de la població, no canviaran la seva qualificació industrial, cosa que tallaria qualsevol intent de buscar una sortida consistent a tancar l’empresa i vendre posteriorment els solars i edificis.
El moment decisiu es produirà a finals d’octubre, quan d’acord amb el compromís signat amb la majoria del comitè d’empresa, la direcció ha de presentar un pla de viabilitat. Això vol dir posar sobre la taula les inversions concretes a les quals s’hauria compromès l’actual direcció. En cas contrari el concurs de creditors seria un fet.
L’actitud de la Generalitat en aquest conflicte ha estat ben valorada per Casas, que té clar que l’executiu a través de l’Institut Català de Finances (ICF), és un dels creditors de Nylstar. Això no obstat, UGT voldria que la Generalitat formés part del capital de la societat en cas que el pla de viabilitat que ha de presentar la direcció així ho recomanés. Seria un mecanisme per tenir una certa capacitat de control sobre les decisions estratègiques de la companyia.